Praški Astronomski Sat – srednjovjekovno tehnološko čudo

Spread the love
Menprom

Svaki dan, stotine turista iz cijelog svijeta dolazi ispred Stare gradske vijećnice u Pragu kako bi uživali u ​​fascinantnoj mehaničkoj predstavi koja se u srednjem vijeku smatrala jednim od svjetskih čuda. Praški Astronomski Sat (Pražský orloj), koji je već više od 600 godina jedno od najvećih blaga grada, još uvijek oduševljava ljude – i još uvijek radi.

Reha Centar

Stara gradska vijećnica je izgrađena 1338. godine kao  jedna od najupečatljivijih građevina u Pragu, a najstariji dio Orloja, mehanički sat i astronomski brojčanik, datiraju iz 1410. godine, kada su ih izradili urar Mikulášu od Kadana i Jan Sindel, profesor matematike i astronomije na Sveučilištu Charles. Kasnije, vjerovatno oko 1490-te, na sat je dodan i kalendar, a fasada je ukrašena gotičkim skulpturama. U 17. stoljeću su dodani i pokretni kipovi, a likovi 12 apostola nakon velike popravke 1865-1866. godine.

Praski-Astronomski-Sat-1

Svakog sata, Pražský orloj započinje svoju predstavu, kada se dvoja vrata otvore i iz njih izađu kipovi dvanaestorice apostola. Na bočnim stranama sata se mogu vidjeti kostur koji zvoni zvonom, turčin koiji odmahuje glavom, škrtac sa torbicom punom novca, i Taština koja se gleda u ogledalo. Cijela predstava završava sa zlatnim pijetlom i zvonjavom velikog zvona na vrhu tornja.

Praški Astronomski Sat je treći najstariji astronomski sat na svijetu i najstariji koji još uvijek radi.

Praski-Astronomski-Sat-2

Praski-Astronomski-Sat-3

Praski-Astronomski-Sat-4

Praski-Astronomski-Sat-5

Praski-Astronomski-Sat-6

Praski-Astronomski-Sat-7

(pixelizam/aktuelno)

Komentari

Komentara