Poziv Gradu Tuzla da uvaži volju birača iskazanu na izborima

Spread the love
Menprom

 Povodom najavljene implementacije izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanskog kantona/županije poziva tuzlansku gradsku upravu i gradsko vijeće na poštivanje demokratskih načela i standarda koji vrijede širom Europe, a koji su prepoznati i u bosanskohercegovačkome zakonodavstvu.

Reha Centar

Pitanja mjesne zajednice regulirana su Zakonom o načelima lokalne samouprave FBiH, a u slučaju Grada Tuzle statutarnim odredbama. Koordinacija izražava svoje čuđenje da unatoč pozitivnim zakonskim odredbama, Grad Tuzla do današnjega dana nema usvojen niti Statut Grada, niti Statut mjesne zajednice. Članice Koordinacije su stava da  je nužno čim prije usvojiti Statut Grada (na snazi je još uvijek Statut Općine), a odmah zatim i statute mjesnih zajednica (u važećem Statutu Općine stoji da mjesne zajednice moraju imati svoje statute što nikad nije provedeno u djelo).

Na taj bi način bile otklonjene sve nejasnoće, nesporazumi i nepravilnosti kada je u pitanju izbor članova savjeta mjesnih zajednica u narednome periodu.

Članice Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanskog kantona/županije smatraju kako na svaki mogući način treba izbjeći mogućnost stvaranja bespotrebnih političkih tenzija i razmirica kojima smo svjedočili 2013. godine. Mjesne zajednice su žile kucavice svakoga grada ili općine pa tako i Grada Tuzle. Život običnoga čovjeka odvija se ponajviše upravo na toj razini i stoga je nužno mjesnim zajednicama dati ono mjesto i ulogu koja im i pripada.

Gradska uprava i gradsko vijeće kod implementacije rezultata moraju voditi računa o volji građana Grada Tuzle iskazanoj na izborima. Glasujući na izborima građani Tuzle su, po svojoj savjesti, izabrali one koji, u tom trenutku, njih i njihove potrebe prezentiraju na najbolji mogući način. Ta njihova volja jasno je iskazana izbornim rezultatima na razini Grada, ali i na razini svake tuzlanske mjesne zajednice. Upravo iz tih razloga, a sve s ciljem pridržavanja europskih standarda i domaćeg zakonodavstva, tu volju birača treba uvažiti, bez obzira o komu je riječ.

Popis članica Koordinacije

Tuzlanski dekanat

Franjevački samostan Tuzla

KŠC „Sv. Franjo“

HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla

HKD „Napredak“ Gradačac

HKD „Napredak“ Lukavac

HKD „Napredak“ Srebrenik

HKD „Napredak“ Živinice

Udruga „Hrvatska žena“

Udruga „Društvo Breščana“

HKUD „Husino“

Udruga mladih „Par Selo – Dubrave“

OSKU „Tunel“

OSKU „Brgule“

Udruga mladih „Drijenča“ Čelić

Udruga građana „Husinjani“

Udruga dragovoljaca i veterana HVO Soli

Udruga dragovoljaca i veterana „Živinički sokolovi“

HVIDRA Tuzla

HVIDRA Gradačac

Savez udruga obitelji poginulih i nestalih u domovinskome ratu TK

Udruga obitelji poginulih i nestalih u domovinskome ratu „Živinički sokolovi“

Hrvatski narodni sabor

 

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara