Pozdravljena želja federalnih institucija da se na sistemski način riješe problemi u zdravstvu

Spread the love
Menprom

 Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić posjetio je danas Univerzitetski klinički centar u Tuzli. U razgovoru sa predsjednicom Upravnog odbora Muneverom Bećarević i direktorom Centra Nešadom Hotićem razgovarano je o stanju na Kliničkom centru, trenutnim i planiranim projektima.

Reha Centar

Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je i nedavnoj posjeti članova Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Premijer Gutić danas je izrazilo zadovoljstvo zbog iskazane želje predstavnika federalnih institucija vlasti da se uključe i pokušaju na sistematičan način riješiti probleme s kojima se susreću klinički centri u Federaciji BiH. Na ovu temu je najavljeno i održavanje tematske sjednice Parlamenta FBiH, a postoji i mogućnost donošenja plana sanacije zdravstvenog sektora u cijeloj FBiH, u čemu će učešće uzeti i Vlada FBIH.

„Takvom opredjeljenju Vlada Tuzlanskog kantona dat će svoju svesrdnu pomoć i podršku, ali očekujemo da u tom sistemskom rješenju svi Klinički centri imaju jednak tretman. Očekujemo da svi klinički centri Sarajevo, Mostar i Tuzla, imaju iste uslove, a da ni u kojem slučaju ne budu oštećeni oni centri koji su svoje obaveze po osnovu doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje redovno izmirivali“, akcentirao je premijer Gutić.

Premijer Kantona je trenutno stanje na Univerzitetskom kliničkom centru ocijenio zadovoljavajućim, te je izrazio podršku radu i aktivnostima Uprave i Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra.

Govoreći o planovima za naredni period premijer Gutić je izrazio očekivanje da UKC Tuzla ove godine realizira i projekte kapitalnih investicija i nabavke nove, moderne opreme za što je Vlada već osigurala određena sredstva.

„Očekujemo da se između ostalih projekata, i „utopljavanje“ kliničkog centra, vrijednosti oko 1,5 miliona KM, okonča do kraja godine, kako bi, s jedne strane, pacijenti ove renomirane medicinske ustanove imali što kvalitetnije uslove boravka, a s druge strane, realizacija projekta će umnogome uticati na smanjenje režijskih troškova Kliničkog centra“ rekao je premijer Gutić.

aktuelno.ba – odjeljenje za informisanje

 

 

Komentari

Komentara