Povratnici su žrtve novih manipulacija i lažnih obećanja

Spread the love
Menprom

Udruženje za održivi povratak Podrinja sa sjedištem u Zvorniku pokrenulo je projekat pod nazivom “Ne budi opet žrtva” sa ciljem smanjenja odlazaka povratnika sa područja Podrinja u zemlje Šengena, gdje oni u posljednje vrijeme u velikom broju podnose zahtjeve za dobijanje azila.

Reha Centar

Kako skoro svi budu vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, a prethodno su prodali mnoga materijalna dobra ili se zadužili da bi pokrili troškove puta, javnom kampanjom koja se provodi nastoje se spriječiti  nove manipulacije ratnim stradalnicima i velikim žrtvama poratne socio-ekonomske situacije u zemlji.

Radionica Karakaj

 U  okviru projekta tokom decembra održane su prigodne radionice u zvorničkim mjesnim zajednicama Liplje i Karakaj, a u prvom mjesecu naredne godine bit će upriličeni edukativni sastanci u još četiri povratnička naselja.

 Sagledavanjem uzroka problema i posljedica odliva stanovništva sa područja zvorničke opštine, pokušaće se pomoći povratnicima u poboljšanju uslova života u lokalnoj zajednici, u što će se uključiti ambasade za azilante najprivlačnijih zemalja i opštinska vlast. S tim ciljem, u ferbuaru će u Zvorniku biti održan Okrugli sto, kao glavna  projektna aktivnost, na kome će se učestvovati predstavnici značajnih domaćih i međunarodnih institucija.

Radionica Karakaj 1

 -Želimo povratničku problematiku vratiti u žižu interesa javnosti, jer ako se nastave sadašnji trendovi, postoji opasnost da se poništi sve što je urađeno na realizaciji Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u proteklim godinama- kaže Hasan Grebić, predsjednik Udruženja za održivi povratak Podrinja.

 Projekat « Ne budu opet žrtva » realizira se u okviru PROGRAMA MALIH GRANTOVA „Budi promjena!“ – “Zagovaračke kampanje” 2013. uz podršku Centra za promociju civilnog društva iz Sarajeva i Ambasade Švedske u BiH.

Udruženje za održivi povratak Podrinja

Karakaj 111 c, 75400 Zvornik

Tel: 065 600 359

e-mail: uzopp.zv@gmail.com

Komentari

Komentara