Potrebna je igra! da zaustavimo nasilje i zanemarivanje djece

Spread the love
Rental Travel

U Tuzli je, danas, povodom Međunarodne sedmice djeteta održan sportsko-zabavni događaj “Potrebna je igra! da zaustavimo nasilje i zanemarivanje djece”. Događaj je, u saradnji sa pokretom mladih #VrijedniPažnje i omladinskim udruženjima iz Lukavca, Banovića, Sapne, Kalesije i Petrova, organizirala nevladina organizacija World Vision BiH.

Reha Centar

Preko 500 djece školskog uzrasta je učestvovalo u igrama koje su za njih pripremili animatori iz omladinskih udruženja i članovi pokreta #VrijedniPažnje. Učešćem u sportskim i zabavnim aktivnostima, djeca razvijaju zajedništvo, uče se timskom radu, razvijaju natjecateljski duh, ali i osjećaj za fer igru. Razvoj suosjećanja kod djece nosi vrlo važnu ulogu u razvoju djeteta i utiče da odnosi koje dijete kreira sa svojim vršnjacima i okolinom budu zasnovani na prijateljskim namjerama.

Pored djece koja su se igrama pridružila spontano, u događaju su učestvovala djece iz općina/gradova Banovići, Doboj, Doboj Istok, Lukavac, Petrovo, Zvornik, Kalesija, Sapna i Tuzla.

Kroz izložbu dječijih radova koji oslikavaju njihovo viđenje nasilja i zanemarivanja događaj je pozvao na razgovor o prevenciji nasilja nad i među djecom. Izložba na otvorenom je njihov način da pošalju glasnu i vidljivu poruku javnosti da su sva djeca vrijedna pažnje i da žele svijet bez nasilja.

Naime, World Vision u BiH učestvuje u Globalnoj kampanji „Potreban je cijeli svijet da zaustavimo nasilje nad djecom“, koja je usmjerena na prevenciju zanemarivanja djece u BiH, kao jednog od najčešćih oblika nasilja nad djecom. Cilj kampanje je stvoriti društvenu klimu koja će voditi podizanju svijesti o problemu, promjeni stavova, kao i konkretnim akcijama ka sistemskim rješenjima. Djeca i mladi iz 15 općina/gradova, okupili su se oko zajedničke ideje i putem pokreta „Vrijedni pažnje“ kroz ulične akcije, javne tribine, pozorišne predstave, izložbe i performanse utiču na mjenjanje svijesti i ukazivanje na problem zanemarivanja djece.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara