Potpuno nova BIH za 11 mjeseci

Spread the love
Rental Travel

Mrcvarenje BiH i njezinih građana neće biti dugog vijeka – već krajem marta iduće godine stiže nova Bosna i Hercegovina, doznajemo iz naših izvora u diplomatskim krugovima. Tada će se u Berlinu održati međunarodna konferencija o nužnim ustavnim promjenama i reformama da bi već idućeg mjeseca one bile usvojene u Parlamentu BiH.

Reha Centar
 Poziv na ime i prezime

U međunarodnoj zajednici s posebnom pozornošću prate i analiziraju predizbornu utrku i još pažljivije će analizirati rezultate oktobarskih izbora, uvjereni da će oni biti pozitivni po državu i da će novi saziv Parlamenta BiH biti ozbiljan i odgovoran prema građanima.
Pripreme za međunarodnu konferenciju u Berlinu, a potpuno je nebitno hoće li se ona zvati “Dayton 2” ili nekako drukčije, uvelike su odmakle. Europska unija nije postigla rezultat kakav se očekivao pa su “lokomotivu promjena” izravno preuzeli SAD i Njemačka i njihovi timovi pripremaju skup u ožujku iduće godine u Berlinu koji će biti isključivo operativnog karaktera.
Na njemu će biti ‘izglancani’ svi detalji ustavnih promjena i reformi kako bi država napokon stala na noge i skinula “daytonsku košulju”.

Situacija u Ukrajini dodatno je učvrstila opredjeljenje Njemačke da se napokon riješi problem BiH i obvezu SAD-a završiti nezavršeni posao u BiH. Svakako da se i u ovoj pripremnoj fazi sa svih strana osvjetljava moguća uloga Rusije u raspletanju bh.čvora, pogotovo rusko protivljenje da BiH uđe u NATO savez. Međutim, ne očekuje se da bi Moskva mogla ozbiljnije utjecati da BiH i dalje luta i dubi na glavi.
Međunarodnoj konferenciji u Berlinu iz BiH će nazočiti samo oni političari koji dobiju poziv na ime i prezime. Naši diplomatski izvori kažu da se i iz toga može puno razabrati. Na neke aktualne političke i državne dužnosnike međunarodna zajednica više ne računa i, kako doznajemo, ima svoju listu od sedam, osam političara za koje smatra da mogu BiH izvući iz provalije u kojoj je sada.
– Daytonski sporazum uzrokuje šovinističku i korumpiranu političku strukturu BiH i zato mora biti hitno odbačen – kaže se u izvješću Instituta za nove demokracije (EDI) iz Washingtona.

Promašaja ne smije biti

– Prema nekim informacijama, organizaciju međunarodne konferencije o BiH u ožujku iduće godine preuzeo je Institut za međunarodne studije (SAIS) sveučilišta “Johns Hopkins” iz Washingtona. O koliko moćnoj “tvrtki” se radi, pokazuje podatak da je više od 30 nobelovaca vezano uz taj institut i sveučilište i da su njegove analize zapravo smjernice američkoj administraciji za poteze koje poduzima.
– S obzirom na dosadašnja iskustva koja imaju s bh. vlastima, Washington i Berlin, kažu naši izvori, ništa ne prepuštaju slučaju. To, s jedne strane, podrazumijeva odlučnost da se diplomatskim i svim drugim načinima razbije svaki otpor promjenama, bez obzira od koga dolazio i s kakvim ucjenama i prijetnjama bio upakiran. S druge strane, ovog puta promašaja ne smije biti. Pri tome se misli na obaranje travanjskog paketa promjena 2006. i butmirskog paketa 2009. godine. Sve inozemne analize potvrđuju da je rušenjem travanjskog paketa BiH krenula nizbrdo, a razlog nisu vanjski, nego unutarnji sukobi prouzrokovani u velikoj mjeri daytonskim okovima.
Kakve promjene treba očekivati? One se odnose na izmjene Ustava BiH u smislu jačanja državnih institucija, odnosno uspostavu države koja će biti socijalna i u kojoj će biti pomireno građansko i nacionalno. To u konačnici znači da BiH ima pet regija uspostavljenih po ekonomskim i geografskim kriterijima, jednog predsjednika, vladu umjesto Vijeća ministara i premijera države, zatim ukidanje diskriminacije onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, da ima državno ministarstvo poljoprivrede i državno ministarstvo obrazovanja.

Također, inzistira se na hitnom formiranju državnog vrhovnog suda s obzirom da je BiH jedina zemlja na svijetu koja nema takvu pravosudnu instituciju. Sve to bi omogućilo da u iduće četiri godine bude napravljena prtina kako bi izbori 2018. bili održani po novim pravilima, a dvije godine kasnije da BiH postane članica Europske unije. U istom paketu su i krupne ekonomske reforme koje su opet nemoguće ako prije ne bude političkih i onih vezanih uz unutarnje ustrojstvo države.

Piše: M. Osmović

DNEVNI LIST

Komentari

Komentara