Potpredsjednik bh. entiteta RS oštro reagovao na učestale napade na Bošnjake

Menprom

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oštro reagovao u petak 24. juna 2016. godine na učestale napade na Bošnjake, dovodeći ih u vezu sa ozbiljnom radikalizacijom prilika koja se provodi u ovom entitetu. U naselju Vrbanja kod Banja Luke, 23. juna 2016. godine dvije osobe srpske nacionalnosti uznemirile su bošnjačko stanovništvo upadom u harem ovdašnje džamije sa prijetnjama da su došli „klati balije“. Noć ranije bačena je eksplozivna naprava pred Mir-Muhamedovu džamiju u Čajniču, u vrijeme teravih-namaza, što je izazvalo strah i zabrinutost stanovništva.

Reha Centar

Tim povodom potpredsjednik Salkić dao je izjavu za medije u kojoj stoji:

-Odgovornost za svakodnevno pogoršavanje situacije u bh. entitetu RS prije svega imaju vlasti Entiteta koje već duže vrijeme kontinuirano šalju poruke netolerancije. Kada su prvi ljudi isključivi i netolerantni, kada sve što nije srpsko odbacuju i grade društvo po svojoj mjeri, mjeri radikalnih nacionalista, to dovodi u konačnici do diskriminacije, te nacionalne i vjerske netrpeljivosti na terenu, koja može biti pogubna.

Godinama upozoravamo na opasnost koja vreba od takve politike. Došli smo u situaciju kada trpimo posljedice toga. Pozivam MUP RS i pravosudne organe ovoga entiteta da uhapse i rigorozno kazni izgrednike. Također, pozivam vlasti, prije svega predsjednika Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović, ali i funkcionere na nižim nivoima vlasti da prestanu provoditi radikalnu politiku nacionalne i vjerske isključivosti, politiku negiranja identiteta Bošnjaka, izjavio je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: