Potpisani ugovori u cilju prekvalifikacije nezaposlenih osoba

Spread the love
Menprom

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za prekvalifikaciju nezaposlenih osoba iz grada Tuzle, u okviru projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“, koji realizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla, upriličeno je danas u zgradi Gradske uprave. Vršilac dužnosti gradonačelnika dr.sc. Zijad Lugavić, u ime ovog lokalnog partnerstva, potpisao je ugovore sa izabranim kandidatima.

Reha Centar

“Prošle godine započeli smo projekat sa Međunarodnom organizacijom rada, koji se finansira iz sredstava Grada Tuzle i Europske unije, koji je vezan za dvije linije podrške, za 120 nezaposlenih osoba sa podučja Tuzle. Prva linija podrške odnosi se na prekvalifikaciju i stručno usavršavanje, a druga na razvoj poduzetničkih ideja. Obzirom da počinje drugi ciklus prekvalifikacije u našim srednjim školama, danas prisustvujemo potpisivanju ugovora sa sedam naših nezaposlenih sugrađana, koji će proći prekvalifikaciju za zanimanje zavarivača i CNC operatera.

Nakon završetka edukacije i sticanja diplome, oni će boraviti kod naših partnera u ovom projektu, privrednih subjekata, kako bi odradili praktični dio. Nakon toga poslodavci će odabrati najbolje, te im ponuditi radni odnos. Za nas je ovaj projekat veoma bitan, obzirom da se radi o prekvalifikaciji, stručnom usavršavanju za poznatog poslodavca, gdje će sve ove osobe dobiti priliku da sklope ugovor o radnom odnosu sa privrednim subjektima, koji posluju i realizuju svoje aktivnosti na području grada Tuzle.

Veoma je bitno, obzirom da smo povezali potrebe realnog sektora i nezaposlene osobe, da smo kroz ovaj program uspjeli osposobiti nezaposlene osobe za potrebe naših privrednih subjekata”, – istakao je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc Zijad Lugavić.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji, u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Za dodatne informacije molimo da kontaktirate:

Grad Tuzla, Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu

tel: 035 307 380

Saopštenje za javnost_Potpisani ugovori u cilju prekvalifikacije nezaposlenih osoba u Tuzli

aktuelno.ba / Grad Tuzla /  RTV7

Komentari

Komentara