Potpisani ugovori o sufinansiranju ekoloških projekata

Transturist Tuzla

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković potpisao je danas ugovore sa 12 javnih preduzeća sa područja TK za projekte iz oblasti zaštite okolice. Riječ je o sufinansiranju projekata za koje je bio raspisan javni poziv. Projekti uglavnom obuhvataju nabavku kamiona specijalizirane namjene za odvoz smeća ili kontejnera i kanti za smeće.

Reha Centar

Za 2020. godinu Ministarstvo je izdvojilo 280 000 KM kao podršku zaštiti okolice javnim komunalnim preduzećima sa područja Tuzlanskog kantona. „Ukupno smo imali 22 prijave za projekte u 2020. godini od čega 10 komunalnih preduzeća formalno-pravno nije ispunilo uslove javnog poziva“, rekao je ministar precizirajući da se radi o 25 do 30 hiljada po preduzeću.“

Veliki broj preduzeća je iz općina sa rubnih dijelova TK kojima je potrebna pomoć jer komunalna usluga nije razvijena što za sebe vezuje i lošu naplativost, rečeno je ovom prilikom.

Vlada putem resornog ministarstva svake godine iz najmjenskih sredstava  izdvaja značajan dio kao podršku javnim preduzećima s tim da je 2019. godine bilo bolje stanje u budžetu TK i izdvojeno oko 350 000 KM. Najmjera je i u 2021. godini održati kontinuitet ulaganja u ovu oblast.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara