Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za samozapošljavanje povratnika

Spread the love
Rental Travel

Ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju projektnih ideja, odnosno, samozapošljavanja povratnika danas su u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sa ministricom za rad, socijalnu politiku i povratak Sandrom Memić potpisali sedamdesetčetvoro korisnika ovih grant sredstava.

Reha Centar

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 260.200,00 KM, a korisnici su odabrani na osnovu javnog poziva. Od 184 ukupna prijavljena aplikanta, Komisija je od 101 urednih prijava odabrala 74 korisnika grant sredstava za održiv povratak u 2018. godini. Kako je danas rečeno, dodijeljene su 74 donacije, od čega se 19 odnosi na nabavku različitih stočnih grla, 43 za nabavku poljoprivredne mehanizacije, 4 pčelarska kompleta i 8 za izgradnju gospodarskih objekata. Za povratnike na područje Tuzlanskog kantona dodijeljeno je 27, a za povratnike na područje entiteta Republika Srpska 47 donacija.

„Svjesni smo da odobrena sredstva nisu dovoljna da riješe sve probleme s kojima se povratnici susreću, ali će im sigurno pomoći da pristojno žive od svog rada. Vlada uporedo s ovim projektom realizira i druge projekte podrške povratnicima, prije svega kroz obnovu infrastrukturnih objekata, te nastoji sistemskim rješenjima, poput osnivanja zadruga i podrške privrednim društvima, stvoriti uslove za bolji život stanovnika povratničkih krajeva“ rekao je premijer Suljkanović ističući da je Vlada u proteklom periodu provela više projekata obnove putne infrastrukture i mostova, čime je omogućena brža komunikacija stanovništva u povratničkim mjestima.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara