Potpisan Sporazum o saradnji Radne grupe za sigurnost i zaštitu djece grada Tuzle

Spread the love
Rental Travel

U četvrtak, 04.10.2018. godine, u prostorijama tuzlanskog Doma mladih, upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji Radne grupe za sigurnost i zaštitu djece grada Tuzle, čime je nastavljeno obilježavanje Dječije nedjelje.

Reha Centar

Udruženje “Zemlja djece u BiH” Tuzla, iniciralo je formiranje Radne grupe za sigurnost i zaštitu djece grada Tuzla, u saradnji sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad Tuzla, a uz podršku njemačke vladine organizacije GIZ, u okviru projekta SoRi.  U radu desetočlane grupe učestvuju predstavnici Gradske uprave, JU Centar za socijalni rad, JU Dom zdravlja, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, JU “Naše dijete”, Ministarstva unutrašnjih poslova TK–PU Tuzla, Aktiva direktora osnovnih škola Tuzle, te nevladinih organizacija “Budućnost”, “Vive žene” i “Zemlja djece u BiH”, koje su ujedno i potpisnici Sporazuma.

Potpisivanjem Sporazuma, uspostavljaju se određena pravila, obaveze i odgovornosti aktera, te će se rad Radne grupe usmjeravati u pravcu poboljšanja položaja djece u našem gradu. Sporazumom se obezbjeđuje  zaštita najboljeg interesa djece, jer je važno da se u gradu Tuzla: kreira klima u kojoj će se učiti, razvijati i njegovati kultura ponašanja i uvažavanja ličnosti djeteta; razvijati odgovornost svih članova lokalne zajednica za prevenciju i zaštitu djece od nasilja; ne toleriše nasilje nad djecom, ali i obavezuje na postupanje sva pravna i fizička lica koja imaju saznanja o nasilju nad djecom.

“Nama je drago što je Grad Tuzla jedan od glavnih potpisnika sporazuma kojim se obezbjeđuje zaštita prava djece, u pravom smislu te riječi i u svim situacijama. Obzirom da interes djece treba da bude ispred interesa svih odraslih osoba u zajednici, time je ovaj sporazum i značajniji. Predstavlja multidisciplinarni pristup gdje će više različitih aktera raditi na poboljšanju kvalitete zaštite i sigurnosti djece na području grada Tuzle, TK-a i BiH. Samim time će se obezbijediti bolji uslovi na sprječavanju prosjačenja, skitanja, radne eksploatacije djece i drugih oblika iskorištavanja i naslija nad djecom. Veliki posao je pred nama, ali uzimajući u obzir ozbiljnost svih aktera, koji su potpisnici ovog sporazuma, mislim da ćemo, preventivnim djelovanjem i proaktivnim pristupom, obezbijediti da sigurnost i zaštitu djece u Tuzli podignemo na jedan viši nivo”, istakao je Zijad Lugavić, rukovodilac Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzle.

Projekat se realizuje u okviru regionalnog projekta Socijalna prava za ranjive grupe-SoRi, kojeg realizuje njemačka vladina organizacija GIZ, u ime Vlade Savezne Republike Njemačke u pet zemalja regiona.

“Ovo je četvrta radna grupa u BiH koja je podržana od strane SoRi projekta, osim u Tuzli, radne grupe su formirane u Bijeljini, Živinicama i Brčkom. Svim potpisnicima želim čestitati jer ovo je proizašlo iz iskustava država regiona i na osnovu iskustava općina sa kojima već sarađujemo. Cilj formiranja grupe je da se, na neki način, sistemski riješi problem djece, posebno u visokom i srednjem riziku a posebno djece ulice. Osim ove aktivnosti, SoRi projekat, u saradnji sa NVO Zemlja djece u BiH Tuzla i Gradskom upravom, posebno sa Centrom za socijalni rad Tuzla, radi na nizu drugih aktivnosti. Cilj projekata je podizanje svijesti ranjivih kategorija o njihovim socijalnim i ljudskim pravima”, izjavila je Tatjana Junuzagić, nacionalna koordinatorica regionalnog projekta SoRi.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara