Poticajni projekti iz namjenskih sredstava dobili podršku 13 načelnika

Spread the love
Rental Travel

Uz ideju da se nijedno društvo nije izvuklo iz krize bez solidarnosti premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić predstavio je načelnicima trinaest općina TK projekte kojima je cilj poboljšati poslovno okruženje i zapošljavanje. Sastanak je bio prilika i za predstavljanje resornih ministara i načelnika svih općina TK.

Reha Centar

 Strategija razvoja Tuzlanskog kantona, registracija obrta te moduli poticanja poljoprivrede i novi statusi poljoprivrednika bili su samo dio tema koje je danas predstavio  premijer Umihanić. Prisutni su imali priliku i da saznaju više detalja o Fondu solidarnosti.

NAČELNICI OPĆINA TK

˝Mi ovdje idemo prema svim zaposlenima u TK, kojih je 82.000. Ovdje se ne radi o odbijanju, nego o dobrovoljnom pristanku zaposlenika da se od njihove plate pet posto usmjeri na zapošljavanje novih osoba. Ta sredstva bi se koristila isključivo za refundiranje doprinosa za novozaposlene radnike. Od solidarnosti radnika ovisiti će veličina Fonda, a od veličine Fonda i sposobnost poticanja novog zapošljavanja. Ovo je projekat koji smo mi u okviru privrednih udruženja nekada ranije nazvali ‘Zaposleni za nezaposlene'˝, rekao je premijer Umihanić.

NAČELNICI OPĆINA TK

Na sastanku je, također, rečeno da je neophodna  reforma Službe za zapošljavanje TK a koji će ova Vlada pokušati realizirati do kraja svog mandata. „Riječ je o razdvajanju aktivnih i pasivnih tražioca posla. Cilj je i usmjerenje aktivnih politika prema onima koji zaista traže posao, kao i to da Biroi za zapošljavanje počnu raditi ono zbog čega su osnovani, a to je posredovanje u zapošljavanju. Svaki biro mora imati osiguranu bazu podataka o poslodavcima, te stanju u njihovim preduzećima, u pogledu zaposlenosti, kvalifikacionih struktura i njihovih namjera u zapošljavanju. Na takav način će Služba postati most između onih tražioca posla, te poslodavaca kao potražioca radne snage˝, pojasnio je premijer Umihanić.

Načelnicima općina sa područja TK kojima je premijer Umihanić predstavio projekte pokazali su spremnost na saradnju uz  kratku prezentaciju lokalne problematike.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara