Poticaj otvaranju novih radnih mjesta

Spread the love
Menprom

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava sa predstavnicima devet kompanija sa najboljim investicionim programima.

Reha Centar

Riječ je realizaciji Programa raspodjele sredstava  za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima. Na objavljeni javni poziv prijavilo se više od 30 kompanija.

„Vlada TK je obezbjedila 300 000 KM grant sredstava a u narednih 6 mjeseci  od toga očekujemo investiciju oko 2 miliona KM. Ovo su bespovratna sredstva a zauzvrat firme će investirati i zaposliti nova 43 radnika.

Ovo je pomoć Vlade TK da se firme šire, da uzimaju nove alate, opremu, da povećavaju nivo proizvodnje a samim tim i da zapošljavaju veći broj osoba“, kazao je ovom prilikom resorni ministar Mićanović.

Ukupna sredstva podijeljena su na devet, takozvanih, grantova pa je danas  šest preduzeća dobilo po 25.000 a 3 po 50.000 KM. Prema programu sredstva su, kao pomoć u investiranju i podrška i poticaj novom upošljavanju, odobrena privrednim subjektima „Bita-Invest“ d.o.o. Tuzla, „Bosna-Niless“ d.o.o. Lukavac, „Gramat“ d.o.o. Gračanica, „Kanetex“ d.o.o. Gračanica, „Klimainvest“ d.o.o. Banovići i „Kuvvet“ d.o.o. Kalesija, „Lafatkomerc“ d.o.o. Kalesija, „Plastex“ d.o.o. Gračanica i „Primateh“ d.o.o. Gradačac.

Zijad Burgić, predstavnik kompanije Bosna Niless d.o.o Lukavac, firme koja se bavi mašinskom obradom metala i postoji 20 godina, zahvalio se na novčanoj pomoćite istaknuo da će nepovratna sredstva dobro doći da kupe skuplje mašine nego što su planirali te zaposle nove radnike.

Izvršni direktor firme „Lafat komerc“ doo Kalesija Eldin Brkić istaknuo je da je to zajednička investicija Vlade TK, resornog Ministarstva i kompanije „Lafatkomerc“. „Ovim ulaganjem povećavamo konkurentnost našeg proizvoda i proizvodnje. Zapošljavanjem novih deset radnika i unaprjeđenjem proizvodnje postignut ćemo veći kvalitet i biti konkurentniji na domaćem tržištu a nama je primarni cilj biti konkurentniji na tržištu zapadne Evrope jer mi izvozimo više od 60 % proizvodnje.“

Realizaciju investicionih programa i poticaj otvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru na području TKMinistarstvo industrije, energetike i rudarstva koordiniralo je sa kantonalnim komorama za privredu i obrt Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara