Posljednje pripreme pred početak NATO vježbe

Spread the love
Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić su danas, u društvu izvršnog direktora NATO vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom „BOSNA I HERCEGOVINA 2017.” Samira Huseinbašića, njegovog zamjenika Zdenka Tadića i gradonačelnika Grada Tuzle Jasmina Imamovića obišli prostor Kampusa Univerziteta u Tuzli gdje će biti locirana Baza operacija za provođenje ove vježbe.

Reha Centar

„Završne pripreme za Vježbu idu pravim putem i siguran da ćemo imati najbolju do sada održanu vježbu. Kako nam je već poznato u vježbi će učestvovati oko 1.400 sudionika, iz 34 NATO i savezničke partnerske zemlje, i ovo je najveća do sada održana vježba koju je NATO organizovao. Činjenica da ćemo biti domaćini jedne takve vježbe za nas nema cijenu. Ovo je državni projekat i Tuzlanski kanton će učiniti sve da on protekne u najboljem redu, jer ovo je velika prilika za promociju Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine”, rekao je tokom posjete premijer Kantona Bego Gutić.

Ovakvim aktivnostima NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe koje imaju za cilj poboljšati njihovu sposobnost efikasne saradnje u hitnim situacijama. Vježba će takođe pridonijeti jačanju sposobnosti domaćina da efikasno koordinira međunarodne operacije reagovanja u slučaju katastrofe.
„Održavanje ove vježbe jedna je od posljednjih naših provjera pred pristupanje NATO-u. S druge strane ova vježba će bosanskohercegovačkim institucijama poslužiti da dodatno uvježbamo naše snage i da se bolje pripremimo za eventualne slučajeve katastrofa, ali i da se povežemo i budemo sposobni bolje koordinirati sa međunarodnim snagama”, riječi su ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića.

„Jedini put za BIH su euro atlantske integracije. Na tom putu najvažniji cilj je ulazak u NATO pakt. Ulazak u NATO pakt znači sigurnost, a sigurnost je cilj naše zajedničke budućnosti. Zato smo, evo dobili priliku ovdje i Tuzlanski kanton i grad Tuzla da pokažemo da možemo biti domaćini jedne ovako značajne velike i važne vježbe NATO pakta”, rekao je gradonačelnik Imamović.

Nakon pojstete Bazi operacija Vježbe, premijer Gutić, ministar Topćagić i komesar Šljivić posjetili su Jedinicu za specijalnu podršku MUP-a TK.
„Jedinica za specijalnu podšku i uopšte svi službenici policije su u potpunosti spremni i osposobljeni da pruže sigurno okruženje za odvijanje vježbe, te ličnu i imovinsku sigurnost građana i svih učesnika NATO vježbe. Također, danas smo prezentirali i dio naše opreme i sposobnosti da u svakom momentu pomognemo našim građanima” rekao je komandir Jedinice Elvir Mahmutović.

Izbor kombinovanog scenarija poplave i zemljotresa povezan je s tipom geoloških i ekoloških izazova sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Nažalost, u prošlosti smo se već suočavali sa prirodnim katastrofama. Poplave i klizišta uništili su velike dijelove Bosne i Hercegovine 2014. godine. Više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija pružilo je podršku u tim kriznim trenucima.

Ovo je sedamdeseta terenska vježba koju je sproveo Euro-atlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe (EADRCC) od 2000. godine, a prvi put da je domaćin vježbe Bosna i Hercegovina.
Vježba „BOSNA I HERCEGOVINA 2017.” održat će se od 25. do 29. septembra 2017., u i oko grada Tuzle. ZA 25 septembar planirana je svečana ceremonija otvorenja Vježbe, a glavna terenska vježba će biti održana 27. i 28. septembra.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara