Poruka sa protesta u BiH za Gazu: “Zaustavite izraelske zločince”

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Udruženja Palestinska zajednica u BiH danas je u Tuzli organizovana mirna protestna šetnja tokom koje je blizu dvije stotine građana uputilo podršku palestinskom narodu u Pojasu Gaze, koji je više od dvije sedmice izložen napadima izraelske vojske, prenosi Anadolu Agency.

Reha Centar

Protestna šetnja je počela okupljanjem Tuzlaka, palestinskih studenata i građana koji žive u tom bh. gradu, na Trgu slobode. Potom su učesnici, noseći transparente na kojima je pisalo “Stop killing us”, “Stop Israeli terror”, “Stop Israel’s war crimes”, “Free Gaza, free Palestina”…, prošetali do Trga genocida, uputivši na taj način poruku domaćoj, ali svjetskoj javnosti da je napade u kojima je poginulo na stotine stanovnika Gaze potrebno hitno zaustaviti.

stop izraelskom teroru

Protestna šetnja je organizovana, kako su saopćili iz Udruženja Palestinska zajednica, s ciljem “osude agresije Izraela na Gazu,upućivanja apela za prestanak ubijanja civilnog stavnovništva, te kako bi bila upućena podrška pravu Palestinaca na slobodu, miran i dostojanstven život”.

Udruženje Palestinska zajednica je također danas organizovalo protestnu šetnju za podršku narodu Gaze u Zenici. Istovremeno, u Sarajevu je održana manifestacija “Dani Kudsa” čiji učesnici su također izrazili podršku narodu Gaze.

Osim toga, Udruženje Palestinska zajednica u BiH je pokrenulo humanitarnu akciju pomoći palestinskom narodu u okviru koje je u BiH pozivom na broj 090 291 001 moguće donirati dvije KM. Uplata pomoći može se izvršiti i na račun u BBI BH d.d. Sarajevo na broj računa 141-311-53200039-07.

stop izraelskom teroru

Izrael je 7. Jula počeo vojnu zračnu i mornaričku ofanzivu na Pojas Gaze pod izgovorom zaštite od raketnih napada iz Gaze. Prošlog četvrtka Izrael je pokrenuo u kopnenu ofanzivu, poslavši na hiljade vojnika na palestinski teritorij. U napadima izraelske vojske dosad je poginulo najmanje 800 osoba, dok je najmanje 5.200 ranjeno, uglavnom civila među kojima veliki broj djece i žena.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara