Pomoć Islamske zajednice najugroženijem stanovništvu Gračanice

Spread the love
Rental Travel

U Gračanici je 27. 8. 2014. godine potpisan sporazum između Islamske zajednice u BiH, Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Gračanica, kojim je Islamska zajednica u BiH donirala 100.000 KM za pomoć najugroženijem stanovništvu ove općine. Sredstva su donirana iz Fonda IZ-e u BiH, koji je formiran nakon majskih poplava.

Reha Centar

Sporazum su potpisali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u ime donatora, Bahrija Umihanić, premijer TK i Nusret Helić, načelnik općine Gračanica.

Na području Gračanice u nevremenu koje je praćeno gradom, uništeni su krovovi na 1.629 kuća u naseljima Gornja Orahovica, Miričina i Rašljeva. Prema procjenama kantonalne uprave Cibilne zaštite, uništeno je oko 1,3 miliona komada crijepa.

“U saradnji s Vladom TK i Općinom Gračanica, Islamska zajednica je brzo reagirala”, kazao je muftija Fazlović, “želeći da se na ovaj način pomognu oni ljudi koji nisu u stanju sami otkloniti i sanirati štetu. Privreda u Gračanici je jaka, ali je u nekoliko navrata ovo ljeto stradala, i u ovom trenutku Gračanici je potrebna pomoć svih nas”, kazao je muftija Fazlović.

Premijer Umihanić je izrazio zahvalnost Islamskoj zajednici u BiH na ovoj donaciji i pohvalio pristup pružanju pomoći preko institucija lokalne zajednice, koja, u saradnji sa džematima, ima najbolji uvid u situaciju u ugroženim područjima. Vlada Tk se sporazumom obavezala da će, u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, garantirati realizaciju donacije.

Načelnik Helić je, zahvaljujući se na donaciji, kazao da je najbolja pomoć ona koja dođe blagovremeno. Naglasio je da je veliki broj porodica koje ne mogu same sanirati štete na svojim kućama, te da će, u saradnji s Medžlisom IZ-e Gračanica, s kojima već ima dobru saradnju, ova pomoć biti upućena upravo najugroženijima.

Realizacija sporazuma je povjerena Općini Gračanica, koja će u tome blosko sarađivati s Medžlisom IZ-e u tome gradu.

 

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara