Poljoprivrednici u RS-u na testu: Podsticaje će ostvarivati samo oni koji uplaćuju poreze i doprinose

Spread the love
Menprom

Poljoprivredni proizvođači  bi u ovoj godini mogli ostvariti pravo na podsticaje ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali moraće za sebe redovno plaćati doprinose, odnosno zdravstveno i penziono osiguranje. Proizvođači mlijeka ove godine će dobijati 25 feninga po litri mlijeka, odnosno pet feninga manje nego ranije.

Reha Centar

“Zdravstveno osiguranje iznosi oko 32 KM sa penzionim oko 120 KM mjesečno. Od 22.000 korisnika podsticaja oko 8.000 korisnika uplaćuje te obaveze, a mi želimo da svi koji primaju podsticaje uplaćuju te obaveze”, kazao je Boris Pašalić, resorni ministar i pozvao proizvođače da prijave obaveze za prethodnu godinu u Poreskoj upravi.

On je danas sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača održao završne konsultacije u vezi izrade Pravilnika o podsticajima za 2019. godinu.Prema njegovim riječima ove godine je agrarni budžet 71 milion KM, a osim toga na raspolaganju poljoprivrednicima su i povoljna kreditna sredstva, pa će proizvođačima biti na raspolaganju oko 180 miliona KM.

Objasnio je da će ove godine više novca biće uloženo u subvencije za kapitalna ulaganja, nabavku mehanizacije i izgradnju objekata, a manje za tekuću proizvodnju.

“Nemamo novca koliko je potrebno za subvencije kapitalnih ulaganja. Ove godine preovladava mišljenje da oni koji su prošle godine po istom osnovu imali obezbjeđena sredstva da ove godine pauziraju na neki način da se prilika i drugima”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima sredstva za kapitalne investicije ove godine će biti veća za oko 40 odsto odnosno za 10 do 12 miliona KM. Pašalić je istakao da očekuje da će pravilnik o podsticajima biti objavljen do kraja mjeseca, a odmah nakon njega i pravilnik o kapitalnim investicijama.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS istakao je da su predviđene iste subvencije za povrtlarstvo i voćarstvo ali da će biti drugačije raspoređene, dok će za uzgoj svinja biti povećane.

“Subvencije će biti snižene u oblasti mljekarstva, a visoke subvencije koje smo imali u proteklim godinama posljedica su najnižih otkupnih cijena mlijeka”, kazao je Marinković i dodao da će ovaj iznos morati kompenzirati mljekare prilikom otkupa. Mljekari će u 2019. godini dobijati pet feninga manje po litri mlijeka, odnosno primaće 25 feninga.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara izjavio je da mljekarima ministarstvo duguje 7.5 milina KM iz prošle godine, zbog čega je preloženo rješenje da premije za mlijeko budu manje ali da isplate budu redovne. Prema njegovim riječima situacija u mljekarskom sektoru je teška u svijetu, Evropi pa i BiH.

“Mnogi odustaju od proizvodnje a zanimljivo je da oni koji odustanu više se nikada ne vrate ovom poslu. Ako zatvorimo proizvodnju mlijeka nema teladi, tova i državi ostaje da zavisi o stranom tržištu”, rekao je Usorac.

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara