‘Poklonom reisu-l-uleme porodicama sa više djece’ obradovano 19 porodica

Spread the love
Rental Travel

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini kao vid odgovora na globalno pitanje bijele kuge, koja je zahvatila i duboko pogodila i Bosnu i Hercegovinu, od 2018. godine provodi projekt stimulacije nataliteta.

Reha Centar

Projekt “Poklon reisu-l-uleme porodicama sa više djece” pokrenut je u okviru Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice, a podrazumijeva poklone za porodicu i dijete. 

Pokloni se dodjeluju porodicama koje u entitetima – Republici Srpskoj dobiju peto dijete, a u Federaciji BiH kada im se rodi šesto dijete i svako sljedeće.

Prvi poklon uručen je porodici Talić iz Jajca u septembru 2018. godine, povodom rođenja njihovog desetog djeteta. Od tada do danas, ovim poklonom obradovano je 19 porodica.

Projekat se finansira iz Fonda Bejtul-mal, iz namjenskih sredstava za podršku braku i za afirmaciju i promociju bračnih i porodičnih vrijednosti. javlja MINA.

Voditeljica Odjela za brak i porodicu Safija Malkić ocijenila je da projekt, kao i iniciranje i pokretanje sličnih, neophodno obilježiti oznakom urgencije, izuzetno važnim i značajnim i prijeko potrebnim danas, kada svjedočimo velikom broju odlazaka mladih iz domovine.

Komentari

Komentara