Pogledajte pet najluđih pokušaja bjekstva iz zatvora

Menprom

Odvek je bilo zatvorenika koji su pokušavali da pobegnu iz zatvora i koji su na taj način poslužili kao inspiracija mnogim filmskim scenaristima, ali neki su bili malo luđi od ostalih…

Reha Centar

Nedavno su dvojica osuđenih ubica pokušali da pobegnu iz njujorškog zatvora tako što su presekli metalne cevi i izdubili zidove, pa ih je javnost automatski uporedila s protagonistima filmova “Bekstvo u Šošenku” i “Bekstvo iz Alkatraza”.

Ali važno je znati da su i neke od najluđih priča inspirisane istinitim događajima – predstavljamo vam pet najpoznatijih begova iz američkih zatvora.

Džon Dilindžer s drvenim pištoljem

Državni neprijatelj broj 1 godinama je gomilao razbojniptva, pljačkao banke i policijske stanice, tokom čega je ubio 10 ljudi. Napokon je uhapšen u januaru 1934. u Arizoni, i doveden u Lejk Kaunti zatvor.

Trećeg marta 1934. Dilindžer je s još jednim zatvorenikom uspeo da pobegne koristeći navodno lažni pištolj, isklesan od drveta i obojen crnim imalinom za cipele. Usput su ukrali novi automobil Lilijan Holej, koja je u to vreme bila šerif, i koja je izjavila da će ubiti Dilindžera čim ga vidi.

To su ipak učinili FBI agenti u Čikagu nešto kasnije iste godine.

Bekstvo iz Alkatraza

Dugogodišnji kriminalci Frenk Li Moris i braća Džon i Klerens Anglin pobegli su iz ozloglapenog zatvora u zalivu San Franciska 22. juna 1962. godine.

Trio je napravio glave od mešavine sapuna, toalet papira i prave kose, koje su postavljene u krevete kako bi zavarali čuvare tokom noćne provere zatvorenika. Tokom prethodnih godina oni su pomoću grubih alata pažljivo kopali tunele do nekorištenih hodnika za poslugu, odakle su se kroz ventilacioni sistem popeli na krov. Nakon što su se spustili s njega, izradili su čamac pomoću kabanica i cementa koje su godinama pomalo krali u zatvoru.

Niko nije otkrio da ih nema do sledećeg jutra, a FBI im nikad nije ušao u trag. Nakon 17-godišnje potrage, zaključili su istragu rečima da se grupa utopila u zalivu, iako su priznali da je reč o genijalnom planu.

Uhvati me ako možeš

Poznati varalica Frenk Abagnejl pobegao je iz zatvora u Atlanti 1971. godine tako što je uverio čuvare da je on zatvorski inspektor, a ne zatvorenik.

Budući da je jedan policajac zaboravio da unese papire o pritvoru kada je zatvoren, Abagnejl je spazio priliku i počeo da uverava čuvare da je on ustvari tajni inspektor koji glumi zatvorenika kako bi mogao da špijunira čuvare. U prilog mu je išlo to što su te godine, zbog akcija grupa za ljudska prava, sve zatvore istraživali različiti odbori.

Tokom nekoliko nedelja, uverio ih je u svoj lažni alibi pa su mu čuvari poverovali i pustili ga da se nađe s jednim svojim izvorom ispred zatvora. Jednom kad je izašao, nije se vratio.

Nakon dva meseca uhapšen je u Vašingtonu, nakon čega je četiri godine služio u Virdžiniji pre nego je pušten zbog dobrog vladanja. Danas radi kao savetnik FBI-ja.

Devetnaestogodišnjak koji je pobegao

U septembru 2014. godine, 19-godišnjak koji je služio tri doživotne kazne zbog ubistva troje učenika tokom pucanja po školi 2012. godine, pobegao je iz zatvora.

Ti Džej Lejn, zajedno s osuđenim ubicom Lindzijem Brusom i osuđenim otmičarem Klifordom Operudom, pobegao je iz zatvora u Ohaju, koristeći merdevine koje su sami izradili (koristeći sve čega bi se domogli) kako bi se popeli preko zida. Sva trojica uhapšena su za manje od devet sati nakon bega.

Teksaška sedmorka

Najveći beg iz zatvora u istoriji Teksasa dogodio se u decembru 2000. godine kad je sedam zatvorenika pobeglo iz maksimalno osiguranog zatvora u izolovanom gradiću Kenediju.

Vodio ih je 30-godišnji Džordž Rivas, koji je služio 18 uzastopnih doživotnih kazni zbog krađi i otmica. Sedmorica muškaraca savladala su dvojicu čuvara i osam muškaraca koji su radili na održavanju, i ukrali im odeću i ključeve od kamiona, nakon čega su ih zaključali u prostoriju s alatom.

Nakon toga su na prevaru uzeli oružje nekolicini drugih čuvara, zavezali ih i pobegli. Teksaška sedmorka nakon toga se uputila na zločinački put od San Antonija do Dalasa, da bi bili uhapšeni u Koloradu, nakon što su ubili 29-godišnjeg policajca Obrija Hokinsa. Jedan zatvorenik ubio se pre nego što ih je policija uhapsila, a nakon toga usmrćena su još trojica, piše Business Insider.

Komentari

Komentara