Pogledajte koga sve hapsi SIPA

Spread the love
Rental Travel

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, u današnjoj akciji „Meso“, pretreseni su objekti i poduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni Lijan – Stipe Ivanković, osnivač carstva Lijanovića, te njegovi sinovi Jerko i Mladen Ivanković-Lijanović, ali i Slavo Ivanković-Lijanović, Jozo Ivanković-Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miloslav Čolak Miroslav, te Mirjana Šakota.

Reha Centar

Do sada je izuzeta veća količina dokumentacije, a ono što je zanimljivo jeste da je na jednoj adresi Lijanovića prijavljeno poslovanje nekoliko firmi.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano hapšenje oko deset osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poduzeća.

Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 miliona KM, koje su počinjene s osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Uhapšen i ministar Milorad Bahilj, iz Lijanovićevih firmi se izuzima dokumentacija

Akcija Meso: Uhapšeni Jerko i Mladen Ivanković Lijanović

Inače, porodični biznis Lijanovići su pokrenuli u Širokom Brijegu sada već davne 1983. godine. Stari Lijan, odnosno otac Stipe otvorio je tada svoju prvu mesnicu a godinu poslije još jednu u Mostaru Sve do početka rata, 1992. godine bila je to sva imovina Lijanovića koja će naprasno, preko noći početi rasti.

Politička preporuka HDZ-a, i to iz Zagreba, te 92’ godine omogućila im je da budu ekskluzivni dobavljači mesa za jedinici Hrvatskog vijeća odbrane. Meso se tada prodavalo po višestruko većim cijenama. Ratni profiteri Lijanovići tada su otvorili vlastitu tvornicu za proizvodnju mesa, i to u jeku najžešćih ratnih sukoba 1993. godine.

Uz povlašteni položaj na tržištu takozvane „Herceg-Bosne“ i jake političke veze u HDZ-u, Lijanovići su u poslijeratnim godinama značajno proširili svoje porodično carstvo: auto-kuće, benzinske pumpe, shoping-centre, poljoprivredna dobra. No, i pored silnog bogatstva nikada nisu uspjeli raditi pošteno. “Siva ekonomija” bio je jedini teren na kojem su se odlično snalazili.

Upravo takav način poslovanja, koštao ih je prije nekoliko godina optužbi za višemilionske utaje poreza. No, tada su uspjeli izdejvstvovati oslobađajujuću presudu u procesu koji se vodio protiv njih.

Iako su tada izbjegli “ruku pravde”, Tužilaštvo BiH se nastavilo baviti njihovim poslovanjem što je rezultiralo današnjim hapšenjima.

 

Radiosarajevo.ba aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: