Podsticaji zapošljavanju Svjetske banke

Rental Travel

U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Vašingtonu s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Reha Centar

Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Nedimom Ilahijem, razgovarano je o budućim planovima kada je u pitanju angažman MMF-a u BiH.

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH upoznali su predstavnike MMF-a sa stanjem u oblasti finansija, s posebnim naglaskom na predstojeće aktivnosti u vezi sa donošenjem i provođenjem mjera u skladu s Reformskom agendom, a koje bi trebalo da doprinesu većoj stopi privrednog rasta u ovoj godini.

Također, razgovarano je i o aktivnostima na provođenju mjera u oblasti poreske politike, koje su predložene dokumentom Ekonomska politika za 2016. godinu, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Na sastanku s potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom i direktoricom Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Elen Golštajn, Cvijanović je upoznala sagovornike o reformskim mjerama koje Vlada RS-a provodi s ciljem stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta i privlačenje domaćih i inostranih investicija.

Razgovarano je o svim mjerama koje su preduzete na poboljšanju privredne aktivnosti u RS, a koje su već dale pozitivne efekte kroz rast obima industrijske proizvodnje.

Tokom sastanka, predstavnici Svjetske banke iskazali su zainteresovanost za pružanje podrške u provođenju inoviranog programa podsticaja zapošljavanju, modernizaciji i obnovi putne mreže, procesu restruktuiranja u željezničkom sektoru, reformi zdravstvenog sektora.

Razgovarano je i o drugim aktuelnim ekonomskim temama, o projektima koji su u toku, kao i aktivnostima koje predstoje na srednjoročnom planu.

(Fena) – aktuelno.ba

Komentari

Komentara