Podrška projektu ruralnih porodičnih domova

Menprom

Rezime trogodišnjeg partnerstva Kantonalne privredne komore Tuzla sa predstavnicima Federacije ruralnih porodičnih domova (MFR) francuske regije Rhône-Alpes predstavljen je na današnjem sastanku gdje su Vladu Tuzlanskog kantona predstavljali ministar finansija Jakub Suljkanović i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović.

Reha Centar

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla govoreći o ruralnom domu kao „konceptu koji omogućuje zapošljavanje  i uči mlade konkretnom poslu“ napomenuo je da je prevaziđen prvobitni otpor te da se sve više ljudi vidi u ovom način obrazovanja. „Mi smo u septembru uspostavili Porodični ruralni centar Živinice i namjera nam je da uz pomoć institucija pridobijemo podršku što više zainteresovanih za ovakav vid obrazovanja. Rezultat bi bio veći broj zaposlenih. U saradnji sa Pedagoškim zavodom namjera nam je da napravimo prihvatljive programe obuke u konceptu naizmjenične pedagogije“, rekao je ovom prilikom Selimović.

Predsjednik Regionalne federacije ruralnih domova Pierre Pivotsky rekao je da su domovi više od obrazovnog centra te da je tu riječ o udruženjima koji rade na razvoju teritorija na kojem se nalaze. Njihov cilj je, prema riječima predsjednika Kantonalne privredne komore Nedreta Kikanovića, stvaranje jake zajednice.

Ministrica obrazovanja Begović podržala je ideju uz nadu da ruralni dom u Živinicama neće biti jedini, te istaknula kako je to šansa za porodice da se same izdržavaju a njihova djeca ostanu na imanjima kao educirane osobe.

Ministar finansija Suljkanović projekat ruralnog doma vidi kao priliku da u obrazovnom sistemu ali i zakonskoj regulativi dopunimo ono što nedostaje. To se, prema riječima ministra Suljkanovića, posebno odnosi na standardnu klasifikaciju zanimanja i registar poljoprivrednih gazdnistava.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara