Podrška poduzetničkim projektima mladih u TK

Spread the love
Menprom

U sklopu saradnje između Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 10 lokalnih zajednica na području TK danas su potpisani ugovori o partnerstvu na realizaciji sveoubuhvatnog programa podrške razvoju poduzetništva mladih „IMPAKT inkubator poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona“.

Reha Centar

Potpisujući ugovore, ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović naglasila je značaj ovog projekta u koji se uključilo duplo više lokalnih zajednica nego prethodne godine. „Ovim šaljemo jasnu poruku mladima da nam je stalo da oni ostanu na području našeg kantona, da ostanu u našoj zemlji i da smo mi ti koji će im pružiti podršku i biti vjetar u leđa za realizaciju njihovih biznis-planova. Mladi ljudi su kreativni i originalni, samo treba znati to prepoznati i oni trebaju da znaju da neko to vidi i da će im neko pružiti podršku u određenom momentu“, kazala je ministrica  Mijatović.

Zadovoljstvo što je projekat koji je započeo prije dvije godine u međuvremenu unaprijeđen izrazio je ovom prilikom ministar finansija TK Suad Mustajbašić kazavši da je Vlada TK za ovu godinu predvidjela 200.000 KM za ovu namjenu. „To je zaista ohrabrenje za mlade ljude koji imaju ideje i nadam se, i evo pozivam ih da osmisle i neke druge programe i kandiduju prema ministarstvu kako bi mi u Vladi iznašli sredstva i pomogli im da ostvare ono što je cilj a to je da mlade ljude uključimo i da se oni bave biznisom u BiH“kazao je ministar Mustajbašić.

Program IMPAKT inkubator poslovnih ideja Tuzlanskog kantona, između ostalog, obuhvata program preduzetničke obuke te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 32 nova poslovna poduhvata na području 10 gradova i općina, pokrenutih od strane mladih u dobi od 18 do 35 godina. Program je jedan od planiranih projekata u okviru Strategije za mlade Tuzlanskog kantona i nastavak vrlo uspješnog projekta  koji je započet u saradnji sa nerazvijenim i manje razvijenim lokalnim zajednicama Tuzlanskog kantona, podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

Izvršni direktor investicijske fondacije Impakt Senaid Đozo kazao je da su prošle godine napravljeni odlični rezultati. „Podržano je 19 biznisa a ono što je najvažnije ti biznisi su i dalje aktivni i uspješno posluju. Trenutno smo u fazi mentorske i promotivne podrške za te biznise“, rekao je Đozo.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK ponudilo je svim jedinicama lokalne samouprave učešće u realizaciji ovog projekta a deset je odlučilo pridružiti se. Jedinice lokalne samouprave za realizaciju ovog projekta izdvajaju oko 5000 KM, Fondacija Impakt 10.000 KM a Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK 20.000 KM po jedinici lokalne samouprave, što je ukupno 200.000 KM.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara