Počinje sa radom Politička akademija SDA – Program Tuzla

Menprom

U Općinskom odboru Stranke demokratske akcije Tuzla danas je održana press konferencija u povodu najave pokretanja Političke akademije SDA – Program Tuzla. Novinarima su se obratili predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević i Edis Bajić predsjednik Asocijacije mladih SDA Tuzla, koja je i nosilac aktivnosti.

Reha Centar

„U saradnji sa direktorom Političke akademije SDA gospodinom Senadom Šepićem, dobili smo saglasnost za pokretanje PA SDA – Program Tuzla, gdje bi osposobljavali  mlade iz politike, privatnog sektora, javne uprave, civilnog društva i medija. Naravno da ništa ne bismo mogli bez podrške Općinskog odbora SDA Tuzla. Ovo je prvi lokalni program te vrste, dok na području BiH postoje dva Regionalna programa (ZE-DO i SBK). Politička akademija SDA – Program Tuzla svojim polaznicima nudi jednogodišnji  obrazovni ciklus koji se odvija kroz nastavni plan i program Akademije. Tokom navedenog perioda polaznici će imati priliku da kroz intenzivne seminare steknu znanje iz oblasti koje su od značaja za njihov rad u društvu, bez obzira u kojoj sferi društva oni djelovali. Tako se među oblastima koje se pokrivaju planom i programom Akademije mogu naći teme kojima se nastoji unaprijediti njihov rad, poput političke komunikacije, ekonomije, medija, marketinga, zagovaranja i lobiranja, menadžmenta ljudskih resursa, korištenja novih tehnologija u kampanji, ali i one teme koje se tiču širih oblasti kao što su evropske integracije, upoznavanje sa procesima donošenja odluka u Evropskoj uniji, korištenje pretpristupnih fondova Evropske unije itd. Naš plan je da do 20. januara 2014. godine završimo sa javnim pozivom za prijem polaznika Političke akademije SDA program Tuzla, te krajem januara 2014. godine završimo i testiranje i prijem polaznika. Smatramo da bi na ovakav način doprinijeli jačanju položaja mladih kroz njihovo političko obrazovanje“ – kazao je Edis Bajić, koordinator i voditelj PA SDA program Tuzla, predsjednik AM SDA Tuzla i polaznik 1. generacije PA SDA i Političke škole Vijeća Evrope.

Politička akademija SDA je prva akademija te vrste u Bosni i Hercegovini, a nastala je po uzoru na programe političke edukacije u velikim strankama širom Evrope.

OO SDA Tuzla daje punu podršku Asocijaciji mladih SDA Tuzla za pokretanje Političke akademije u Tuzli.

“ Zbog važnosti uključivanja mladih u političke tokove, OO SDA Tuzla poziva sve mlade ljude da se u što većem broju odazovu na ovaj javni poziv. Cilj je doprinijeti kvalitetu političkih procesa u Bosni i Hercegovini kroz političko obrazovanje kadrova i njihovo motiviranje za političko i društveno djelovanje, razvijanje demokratske političke kulture među bh. građanima, posebno mladima, te poticanje dijaloga i saradnje među njima na pitanjima općeg društvenog značaja. Ovo je prilika i za dodatno osposobljavanje i izabranih vijećnika/zastupnika „ – kazao je predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević.

Javni poziv za prijem polaznika objavljen je na web stranici www.sdatuzla.ba. Prijaviti se mogu i oni koji nisu članovi SDA. Zahvaljujući Političkoj akademiji SDA i Općinskom odboru SDA Tuzla, pohađanje Akademije za sve polaznike je besplatno.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla

Komentari

Komentara