Počinje prva „Global Crowdfunding Academy u BiH“

Spread the love
Rental Travel

Crowdfunding ili grupno finansiranje, postaje sve važniji način za finansiranje inovativnih ideja i projekata u svijetu, zahvaljujući kojem je tokom posljednjih pet godina prikupljeno više od 36 milijardi dolara. Vođeni idejom da crowdfunding zaživi kao mogućnost finansiranja inovativnih projekata i u Bosni i Hercegovini, UNDP zajedno sa Terra Hub Croatia i AltFinLab organiziraju prvu „Global Crowdfunding Academy u BiH“.

Reha Centar

UNDP ovim putem poziva sve inovativne i kreativne timove da podnesu prijavu za učešće u „Global Crowdfunding Academy u BiH“.

Odabranih 12- 15 timova sa najboljim projektnim idejama će tokom trajanja programa dobiti besplatnu mentorsku pomoć i podršku od crowdfunding stručnjaka i mentora, koji su radili i sudjelovali na nekim od najuspješnijih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj i regiji, kako bi razvili svoje projekte i pripremili se za vođenje vlastitih crowdfunding kampanja. Crowdfunding eksperti iz Global Crowdfunding Academy do sada su educirali preko 60 timova iz Hrvatske i regije od kojih je 20 timova uspješno završilo crowdfunding kampanje i sakupilo preko 500,000 dolara.

Šta očekuje polaznike Global Crowdfunding Academy u BiH?

Global Crowdfunding Academy u BiH će obuhvatiti četiri tematska edukativna modula:

 • Modul 1: Generalni aspekti crowdfunding koncepta, Business Model Canvas, TAMP diagnosis (prvi dan edukacije);
 • Modul 2: Strategije za implementaciju crowdfunding kampanje, izgradnja temelja kampanje, vizuelna komunikacija  (drugi dan edukacije);
 • Modul 3: Komunikacijski plan, angažman zajednice, socijalne mreže i mediji, priprema kampanje (treći dan edukacije);
 • Modul 4: Tehnički aspekti crowdfunding kampanje, timski rad, preporuke i savjeti za za uspješnu implementaciju kampanje (četvrti dan edukacije).

Nakon završetka edukativnih modula, odabrani timovi će imati osiguranu mentorsku podršku kako bi uspješno pripremili kampanje za implementaciju, kao i osiguranu podršku tokom njihove implementacije.

Kada?

Očekivani period implementacije edukativnih modula je period novembar-decembar 2017. godine, dok će implementacija odabranih crowdfunding kampanja biti realizovana u prvoj polovini 2018. godine. Mjesto održavanja edukativnih modula će biti određeno naknadno.

Kakve projekte očekujemo?

Projektne ideje se mogu odnositi na sljedeće oblasti:

 • energetska efikasnost  i zaštita okoliša,
 • socijalno preduzetništvo,
 • inovacije / inovativni startup-ovi,
 • IT i hardverska rješenja,
 • produkt dizajn i sl.

Napomena: Aplikanti nisu ograničeni isključivo gore navedenim oblastima za prijavu projektnih ideja.

Kako se prijaviti?

Inovativni i kreativni timovi mogu podnijeti prijave za učešće OVDJE najkasnije do 01. novembra 2017. godine do 17:00 sati. Dodatne informacije u vezi prijave je moguće dobiti putem e-maila: registry.ba@undp.org.

Svi zainteresovani podnosioci prijava mogu dobiti dodatne informacije tokom informativnih sesija koje će biti održane po sljedećem rasporedu:

 • Banja Luka: 23. 10. 2017. godine u terminu od 12:00-14:00 sati. Mjesto održavanja: Inovacioni centar Banja Luka (ICBL). Adresa: Dr. Mladena Stojanovića 4, 78000 Banja Luka.
 • Tuzla: 24. 10. 2017. godine u terminu od 12:00-14:00 sati. Mjesto održavanja: BIT Centar. Adresa: Trg slobode 16, 75000 Tuzla.
 • Mostar: 24. 10. 2017. godine u terminu od 12:00-14:00 sati. Mjesto održavanja: Intera Tehnološki Park. Adresa: Bišće polje bb, 88000 Mostar.
 • Doboj: 25. 10. 2017. godine u terminu od 12:00-14:00 sati. Mjesto održavanja: Američki kutak. Adresa: Vidovdanska 4, 74000 Doboj.

Više informacija o dosadašnjim uspješnim primjerima crowdfunding kampanja iz regije je dostupno na:

Komentari

Komentara