Počinje gradnja pet stambenih objekata za srpske povratnike u Kalesiji

Općinski načelnik Sead Džafić danas je potpisao ugovore o izgradnji stambenih jedinica za pet porodica srpske nacionalnosti, koje se žele vratiti u Kalesiju.

Radi se o projektu koji ta općina provodi zajedno sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije Republike Srpske, a finansijska sredstva osigurao je Saudijski fond za međunarodni razvoj – SFD.

– Pet stambenih jedinica u ovoj godini bit će završeno. Od toga dvije u Zelini, po jedna u Dubnici, Zoljama i Jeginovom Lugu – kazao je Džafić, prilikom potpisivanja ugovora sa povratnicima srpske nacionalnosti.

Kako Džafić kaže, potpisivanjem tog ugovora korisnici donacije se obavezuju da će se vratiti u mjesto gdje se obnavlja i radi stambeni objekt.

– Ako bilo gdje na teritoriji BiH koriste alternativni smještaj, moraju izaći odmah po završetku svog stambenog objekta – istakao je.

Cvijeta Bećarević iz Zeline zahvalila je načelniku Kalesije za sve napore koje je uradio da se donacija osigura i da joj se napravi stambeni objekt u kojem će proživjeti, kako kaže, stare dane na svom ognjištu.

Radovi bi trebali početi već naredne sedmice, saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija.

aktuelno.ba / Fena

Komentari

Komentara