Počeo kargo transport sa tuzlanskog aerodroma

Spread the love
Menprom

Na pistu Međunarodnog aerodroma Tuzla sletio je jučer prvi avion teretne avio–kompanije “Turkish Cargo”. Ovim je zvanično započeo i historijski projekat za sam Aerodrom, jer je jučerašnjom operacijom zvanično uspostavljen dugo očekivani kargo saobraćaj sa tuzlanske zračne luke.

Reha Centar

AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA

Slijetanju aviona i utovaru 63 tone mesa, prisustvovale su brojne delegacije među kojima i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić ovom prilikom je kazao da je posebno sretan jer je ovom aktivnošću krunisan projekat na kojem Vlada radi već godinu dana.

AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA

„Ovaj aerodrom je jedna velika šansa za privredni razvoj Tuzlanskog kantona. Očekujemo da on bude jedna vrsta motora privrednog razvoja, posebno u poljoprivredi da pokrene proizvodnju koja je bila na niskom nivou. Očekujemo da Međunarodni aerodrom Tuzla  postane lider u kargo transportu u cijeloj BiH“, kazao je premijer Gutić i dodao da o uspjehu ovog aerodroma, govori i pokazatelj da je prošle godine usluge aerodroma koristilo 260.000 putnika, te je on tim rezultatom postao i ekonomski samoodrživ.

AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA

Na jučerašnjoj svečanosti akcentirana je i činjenica da je Federalna vlada namijenila 1,5 miliona KM kapitalnih ulaganja u aerodrom, a da će Uprava za indirektno oporezivanje u okviru aerodroma izgraditi objekat vrijedan 2 miliona KM za potrebe smještaja službenika Uprave i Granične policije.

O aktivnostima koje su prethodile jučerašnjem činu, kao i onome što slijedi više je rekao direktor Aerodroma Rifet Karasalihović.

„Do kraja novembra očekujemo izvoz 5.700 tona. U proteklom periodu izgradili smo rashladnu komoru, kapaciteta 4.500 kubika gdje možemo smjestiti 65 tona mesa. Ta komora je bila potrebna kao tehnički preduvjet da bi dobili saglasnosti za izvoz namirnica animalnog porijekla“ rekao je direktor Karasalihović, ističući da je jučerašnji dan historijski, ne samo za proizvođače, distributere i uvoznike mesa, nego i za sve buduće partnere iz Turske i susjednih zemalja.

AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA

Uspostavljanje kargo letova sa tuzlanskog aerodroma od velikog je značaja, s obzirom da se ovim činom Međunarodni aerodrom Tuzla etablira kao aerodromski operator u BiH za kargo operacije. Od svega ovoga očekuje se i veliki finansijski dobitak.

„Sve naše aktivnosti u proteklih šest mjeseci usmjerili smo na uspostavljanje kargo operacija. Mislim da će to biti jako značajno i za privredne subjekte koji će ubuduće moći koristiti naš aerodrom za kargo operacije“, ističe Karasalihović.

Kako bi odgovorio svim potrebama kargo transporta tuzlanski aerodrom je uz pomoć Vlade TK osigurao i posebnu platformu putem koje će se vršiti kargo operacije, a teretni saobraćaj razdvojen je od putničkog.

AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA

„Za prijevoz namirnica animalnog porijekla zadužena je aviokompanija Turkish Airlines-Cargo sa kojom je menadžment Aerodroma potpisao ugovor.

„Oni će operirati sa avionom Airbus 330, a mi smo već izvršili nabavku opreme kako bi adekvatno mogli prihvatiti taj avion. Kada je u pitanju broj operacija, trenutno raspolažemo informacijom da je riječ o 60 do 70 operacija od 2. juna do 30. novembra ove godine“, ističe Karasalihović.

Ambasador Republike Turske u BiH nj.e. Cihad Erginay je rekao da je povod zbog čega su se jučer okupili na tuzlanskom aerodromu od velike časti.

AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA AERODROM TUZLA

„Turska je odredila kvotu od 15.000 tona mesa. To je jedan od jako bitnih poduhvata koji će dati velikog doprinosa razvoju stočarstva i poljoprivrede u BiH. Odlučni smo da nastavimo te poduhvate. Drugi razlog je činjenica da se u okviru kargo transporta Turkish Airlines realizira prvi let sa tuzlanskog međunarodnog aerodroma. To sve ne bi moglo bez direktora i Vlade TK. Želim zahvaliti i organima na državnom i entitetskom nivou, da nije bilo i njihove podrške ovo se ne bi moglo ostvariti“, kazao je ambasador Erginay.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara