Počeli okolišni radovi u poplavama pogođenim zajednicama

Spread the love
Menprom

Na području tri općine u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, Gračanici, Kalesiji i Lukavcu, počeli su okolišni i ekonomski radovi u okviru projekta “Održivi oporavak na lokalnom nivou” koji finansira Evropska unija. Radovi bi trebali biti završeni do 1. septembra.

Reha Centar

Radovi uključuju sanaciju dijela lokalnog puta u Kalesiji u dužini od 550 m, čišćenje riječnog korita Kruševice u općini Lukavac, te čišćenje korita i utvrđivanje obala Orahovičke i Lukavičke riječice u općini Gračanica.

U okviru projekta u aprilu je urađeno pošumljavanje šest hektara šumskog terena u općini Petrovo te hemijska analiza i rehabilitacija poljoprivrednog zemljišta za 50 domaćinstava u općini Srebrenik.

Osim toga, kroz ovaj projekt radi se i na ažuriranju Planske dokumentacije za smanjenje rizika od poplava u spomenutim općinama te na osnaživanju i poboljšanju kapaciteta mreža za učinkovito učešće na lokalnom nivou za efikasno učešće u prevenciji poplava, zaštiti od i odgovoru na njih.

Projekt “Održivi oporavak na lokalnom nivou” provodi međunarodna organizacija World Vision BiH, a finansira ga EU sa 220.000 eura.

Ovaj projekt jedan je od osam za koje je EU obezbijedila 1.672.369 eura, a koji će biti provedeni tokom ove godine s ciljem podrške oporavku lokalnih zajednica u BiH pogođenim poplavama, saopćeno je iz World Vision BiH.

BHRT

Komentari

Komentara