Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u UKC Tuzla

Spread the love
Rental Travel

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla započela vakcinacija prvim dozama vakcina proizvođača AstraZeneca.
Prvu vakcinu protiv koronavirusa primila je dr. Jasmina Bošnjić mr. med. sc., iz COVID odjeljenja Klinike za plućne bolesti.

Reha Centar


“Od početka pandemije koronavirusa bila sam u procesu rada sa COVID -19 pozitivnim pacijentima i ovaj dan za mene, ali i za zaposlenike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i građane države u cijelosti, predstavlja veliki korak s obzirom na to da pandemija eskalira i da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća. Jedini način da se izborimo sa ovom pandemijom je da budemo ozbiljni, odgovorni i da pazimo jedni na druge”, rekla je dr. Bošnjić i dodala da se tokom postupka apliciranja vakcine osjećala odlično, bez izraženih tegoba bilo koje vrste.

Prema riječima direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc. Vahida Jusufovića, vakcine je aplicirao posebno educiran stručni tim zdravstvenih profesionalaca, a svaka vakcinisana osoba dobila je karton sa potvrdom o vakcinaciji.
“Prema proceduri, prije vakcinacije vrši se evidencija kandidata koji daju pisani pristanak, a potom se uzima anamneza. Nakon apliciranja vakcine vrši se nadzor vakcinisanih u trajanju od 15 minuta do pola sata. Prednost u vakcinaciji imaju zdravstveni radnici iz crvene COVID zone, s obzirom na to da su oni u najvećem kontaktu sa inficiranim pacijentima”, istakao je prof. dr. Jusufović.

Vakcinaciji zaposlenika UKC Tuzla danas je prisustvovao i ministar zdravstva TK, dr. Božo Jurić koji je izrazio zadovoljstvo što je vakcinacija protiv COVID-19 infekcije započela na području Tuzlanskog kantona, te istakao da će se vakcinacija simultano odvijati u UKC Tuzla i drugim zdravstvenim ustanovama na teritoriji TK.

Proces vakcinacije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla odvijao se pod nadzorom prof. dr. med. sc. Ervina Alibegovića, pomoćnika direktora za naučno istraživački rad i nastavu koji je ovom prilikom kazao da je vakcinacija u UKC Tuzla započela simbolično 5 do 12 i da su prvo vakcinisane žene. Priča o vakcini, prema njegovim riječima, bila bi priča o bosanskoj majci, ženi koja radi, koja hrani svoju porodicu i koja hrabro ide u COVID bolnicu.

Proces imunizacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trajat će narednih nekoliko dana, a svoje prve doze ovog petka primilo je 30 zaposlenika.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara