Počela implementacija projekta “Spasimo naša jezera“

Spread the love
Menprom

Iako su 30.04.2021. godine na sjednici Skupštine Tuzlanskog Kantona usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana do 2025. odnosno amandmani kojima je traženo da prostor Šićki Brod bude u cjelosti zona za sport i rekreaciju, te je umjesto planiranih 210 hektara, zaštićeni prostor zaokružen na cjelokupnih 296 hektara, potrebno je nastaviti raditi na zaštiti i očuvanju ovog prostora.

Reha Centar

Projekat „Spasimo naša jezera“ Centar za ekologiju i energiju implementira u saradnji sa dvije partnerske organizacije Via Naturea i Eko sport Šićki Brod.

Cilj ovog projekta je da se zajedničkim i sistemskim djelovanjem zaštiti i očuva jezero „Kop“. U tu svrhu biće urađene dvije analize. Analiza kvaliteta vode će dokazati da je voda u jezeru odličnog kvaliteta i da je neophodno zaštititi od zagađenja, a analiza biodiverziteta će ukazati na postojanje mnogih biljnih i životinjskih vrsta na ovom području i na nužnost očuvanja ove lokacije kao njihovog staništa. Pored toga, biće organizirane akcije uređenja i čišćenja kojim će se moći pridružiti zainteresirani građani, te medijska kampanja koja ima za cilj dobijanje šire podrške građana.

Kroz projekat će takođe biti uspostavljena saradnja sa lokalnim vlastima u cilju dobijanja njihove podrške, saopćeno je iz Centara za ekologiju i energiju.

aktuelno.ba

 

Projekat “Spasimo naša jezera“ Centar za ekologiju i energiju realizuje uz podršku dobivenu u okviru projekta Misli o prirodi!  koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava  Švedska.

Komentari

Komentara