Počela distribucija dopunskih oznaka za taksi prijevoznike na području TK-a

Spread the love
Rental Travel

Danas je započela raspodjela dopunskih oznaka za taksi vozila u 2014. godini, ozvaničeno je na konferenciji za medije upriličenoj u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Distribucija rješenja o dodjeli dopunskih taksi oznaka za 2014. godinu vršiti će se u  Ministarstvu trgovine turizma i saobraćaja TK, a kako bi se spriječila eventualna zloupotreba naljepnice i kako bi naljepnice bile jednoobrazno postavljenje na svim taksi vozilima, postavljanje naljepnica na vozila vršiti će se u prisustvu ovlaštene osobe.

taxi oznake

Dopunske oznake postavljaju se na desnoj strani prednjeg vjetrobranskog stakla i lijevoj strani zadnjeg vjetrobranskog stakla sa unutrašnje strane vozila. Svaka općina na području TK, koja ima organizovan taksi prijevoz, dobiti će dopunske oznake različite boje kako bi se spriječio protivzakoniti rad taksista sa jedne općine na teritoriji druge općine.

Krajnji rok za distribuciju dopunskih oznaka za 2014. godinu je 28. februar 2014. godine, nakon čega će inspektori za cestovni saobraćaj, odnosno pripadnici policije podnositi  prekršajne naloge odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za taksi prijevoznike koji nisu označeni dopunskom taksi oznakom.

„Distibucijom dopunskih oznaka za taksi vozila Ministarstvo nastoji da građani brže i jednostavnije prepoznaju legalne taksiste i olakšaju rad inspekciji cestovnog prometa i pripadnicima policije prilikom kontrole  taksi vozila na području TK. Također, omogućava se razlikovanje taksi vozila po općinama Tuzlanskog kantona zbog različitih boja za dopunske taksi oznake po općinama Kantona, čime će se onemogućiti taksistima sa teritorija jedne općine da rade na teritoriji druge općine, a što je trenutno prisutno naročito u gradu Tuzli“ istakao je ministar Senaid Hadžić.

taxi oznaka

Ovom prilikom predstavnici Ministarstva i taksista sa podričja Tuzlanskog kantona su još jednom pozvali građane da prilikom korištenja taksi usluga obrate pažnju da li su na vozilu jasno istaknute osnovne i dopunske taksi oznake, odnosno da li se radi o legalnom i registriranom taksi prijevozniku. „Na taj način bit ćete sigurni da se vozite u adekvatnom i sigurnom vozilu kojim upravlja taksista osposobljen za tu djelatnost, a istovremeno indirektno pomažete prikupljanje sredstava za penzionere, školstvo, policiju, i sl., što se finansira iz doprinosa koje plaćuju legalni taksi prijevoznici“, istakli su danas.

(aktuelno.ba/Odijeljenje za informisanje)

Komentari

Komentara