Po prvi puta ove godine dodiljeljene nagrade “Mirko Kovač”

Menprom

Peteročlani žiri nagrade “Mirko Kovač”, kojeg čine:Borka Pavičević, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Dragan Radulović I Vlaho Bogišić(predsjednik), dodijelio je ove godine po prvi puta nagradu “Mirko Kovač” u četiri kategorije.

Reha Centar

Za svaku od četiri kategorije koje su trebale biti nagrađene, postojojali su izbornici: za najbolji scenarij prema snimljenom filmu –Bruno Kragić, za najbolju knjigu mladog autora – Srđan V. Tešin, za najbolju knjigu eseja Tomislav Brlek i za najbolji roman – Mića Vujičić.

Srb, 260715. Kod spomenka u Srbu polaganjem vijenaca obiljezena je obljetnica Dana ustanka naroda Like od 27. srpnja 1941. godine. Paralelno tom dogadjaju odrzao se i prosvjed koji je organizirala Autohtona Hrvatska stranka prava, prosvjedujuci protiv obiljezavanja ustanka. Na fotografiji: prof. Dragan Markovina na obiljezavanju ustanka. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Srb, 260715.
Kod spomenka u Srbu polaganjem vijenaca obiljezena je obljetnica Dana ustanka naroda Like od 27. srpnja 1941. godine.
Paralelno tom dogadjaju odrzao se i prosvjed koji je organizirala Autohtona Hrvatska stranka prava, prosvjedujuci protiv obiljezavanja ustanka.
Na fotografiji: prof. Dragan Markovina na obiljezavanju ustanka.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Seid Serdarević, programski direktor Dana Mirka Kovača, obznanio je dobitnike Nagrade:
“Za najbolji scenarij Vuk Ršumović za film „Ničije dijete“ producenta Art&Popcorn (Srbija) i koproducenata BaBoon (Srbija) i Kinorama (Hrvatska), 2014;
za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak za knjigu „Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani“ u izdanju XX veka, Beograd, 2014;

za najbolje djelo mladog autora Dragan Markovina za knjigu „Između crvenog i crnog : Split i Mostar u kulturi sjećanja“ u izdanju IKD University press, Sarajevo i Plejade, Zagreb, 2014;
za najbolji roman Oto Horvat za roman „Sabo je stao“u izdanju Agore, Novi Sad 2014.”

Svečana dodjela nagrade “Mirko Kovač” održat će se na drugim po redu Danima “Mirka Kovača” u Rovinju 03. oktobra u Kinu Gandusio. Nagrada se sastoji od dvojezične hrvatsko-talijanske plakete i novčanog dijela od 5.000 eura, a sljedeće godine nagrađeni će dobiti i plakete s likom Mirka Kovača.

Seid Sardarević ocijenio je kako je Mirko Kovač bio jedan od “najboljih pisaca južnoslavenskih prostora”, što je potaknulo anonimnog donatora da omogući osnivanje ove nagrade.

Nagrada “Mirko Kovač” ove godine se dodjeljuju prvi put, što će zasigurno vremenom postati i tradicija dodjeljivanja za područje Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara