Po povratku iz Moskve Dodik ponovo prijeti

Spread the love
Menprom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je po povratku iz zvanične posjete Moskvi da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Daytonskom sporazumu, piše agencija Beta.

Reha Centar

On je istakao da zvanična Moskva to čini svojim djelovanjem u Savjetu za implementaciju mira u BiH i u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Imali smo priliku da zahvalimo predsjedniku Vladimiru Putinu na kontinuiranoj podršci koju nam Rusija pruža i kroz Savjet bezbjednosti UN-a i Savjet za implementaciju mira, što je od velikog značaja za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

On je dodao da je legitiman zahtjev da se u Republici Srpskoj održi referendum o samostalnosti i istakao da će do toga doći ako se u budućnosti ne bude poštovao izvorni Daytonski sporazum i ako se nastavi prenos entitetskih nadležnosti na državni nivo.

Govoreći o poređenju referenduma u Škotskoj s mogućim referendumom o samostalnosti RS-a, Dodik je naveo da RS poštuje pisani Daytonski sporazum.

“Mi tražimo da se vratimo na izvorni Daytonski sporazum i ono što piše, a to znači da nam vrate otete nadležnosti”, istakao je Dodik.

RS ne osporava izvorne nadležnosti BiH definisane Daytonskim sporazumom, ali osporava, kako je rekao, “nasilje visokih predstavnika, njihovu aroganciju i otimanje nadležnosti RS-u i njihov prenos na Sarajevo”.

Dodik je upozorio da će RS braniti svoj status i graditi ga dodatno, napomenuvši da on nikada nije vremenski locirao moguće održavanje referenduma o samostalnosti RS-a.

“Mi želimo dijalog, a ako dijaloga ne bude, RS će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu”, poručio je Dodik.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir rekao je da izjava Milorada Dodika da se Republika Srpska spremi liči na poziv Draže Mihailovića.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara