Po ekonomskim slobodama BiH najgora u regiji

Menprom

Indeks ekonomskih sloboda za 2014. godinu, kojeg izdaju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, govori da se Bosna i Hercegovina nalazi na 101. mjestu u svijetu. Zemlje regiona stoje nešto bolje pa je tako Srbija na 95. mjestu, a Hrvatska na 87. mjestu, dok je Crna Gora na 68. poziciji, Slovenija na 74, a Makedonija na zavidnom 43. mjestu.

Reha Centar

Cijelu mapu možete pogledati ovdje.

Ekonomske slobode u BiH su ocijenjene sa 58,4, što znači da su u porastu za 1,1 bod u odnosu na prošlu godinu ali naša zemlja još spada u grupu zemalja označenih kao “uglavnom neslobodne”.

Poboljšanje od 1,1 bod može se zahvaliti poboljšanju investicijskih sloboda, slobode poslovanja i smanjenja korupcije.

Čak 114 zemalja analiziranih ove godine zabilježilo je napredak po ekonomskim slobodama u odnosu na prošlu godinu, dok su Singapur, Švedska, Kolumbija, Poljska i Turska ove godine ostvarile najbolje rezultate u svojoj povijesti. Pogoršanja u ekonomskim slobodama zabilježilo je 59 zemalja, među kojima i Hrvatska, dok su četiri zemlje zadržale svoje prošlogodišnje pozicije.

Na samom vrhu ljestvice ekonomskih sloboda ove su se godine našli Hong Kong (90.1), Singapur (89.4), Australija (82), Švicarska (81.6) te Novi Zeland (81.2), a ljestvicu deset najslobodnijih zemalja popunjavaju još i Kanada, Čile, Mauricijus, Irska i Danska.

S druge strane, na dnu ljestvice našle su se Sjeverna Koreja (1.0), Kuba (28.7), Zimbabve (35.5), Venecuela (36.3) te Eritreja (38.5). Među deset zemalja s najmanjim ekonomskim slobodama još su se uvrstile i Iran, Demokratska republika Kongo, Turkmenistan, Istočni Timor te Republika Kongo.

I dok su sve zemlje regije jugoistočne Europe ocijenjene represivnim u kategorijama vlasničkih prava i slobode od korupcije, druge zemlje se takmiče za dobivanje novih ulaganja kroz smanjenje veličine države, smanjenjem poreza i povećanjem svoje regulatorne učinkovitosti, piše Index.

Fondacija Heritage je američki konzervativni trust mozgova sa sjedištem u Washingtonu, koji je stekao veoma jak uticaj na politiku SAD u periodu kada je predsednik bio Ronald Regan. Heritage se danas smatra najuticajnijom među konzervativnim istraživačkim organizacijama u SAD.

Radiosarajevo.ba – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: