Plamen mira stigao u Tuzlu

Spread the love
Rental Travel

Oko 15 maratonaca koji su jutros krenuli iz Loznice na 70 kilometara dugu trku mira u okviru mirovnog maratona Plamen mira, u Tuzlu su stigli oko 17 sati poslijepodne, piše Fena.

Reha Centar

Širenjem poruke ljubavi, mira i suživota, grad Tuzla je s ponosom pristao na učešće u projektu Flame of peace, te tim povodom dao svoj doprinos u jačanju ove mirovne ideje.

“Prije dvije decenije Tuzla je u teškim uvjetima potvrdila historijskopravilo suživota i tolerancije. S obzirom na to da već 22 godine traje saradnja između Ahena i Tuzle danas se osjećamo prirodnim domaćinom Ahenskoj mreži koja je pokrenula ovu izuzetnu mirovnu manifestaciju kojom vežemo istok i zapad, njihove kulture i tradicije. Ovim uspostavljamo most između Balkana i zapadne Evrope kako bismo svjedočili da je snaga Evrope i snaga civilizacije u njenim različitostima, da je naša BiH, baš kako poručuje Ahenska mreža, Evropa u malom. Naša Tuzla je odavno Evropa u malom, možda više nego ijedan bh. grad”, rekao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla.

Halida Hasanagić, predsjednica Pozorišta mladih Tuzla, zahvalila je mladim ljudima koji su svojim ličnim učešćem podržali ovu mirovnu ideju.

“Sretni smo što je Pozorište mladih već sedam  godina učesnik projektaBina mira i sretni što je Bina mira donijela u Tuzlu Plamen mira. Sretni smo što pozorište mladih svojim porukama svojim predstava stalno šalje poruke mira u svijet. Ne možemo biti sretni sve dok znamo da jedno dijete trpi u ratnim područjima. Zato uime toga želimo da ovaj plamen mira dođe u sve udaljene dijelove svijeta gdje još uvijek traje rat, kazala je hasanagić.

Jedan od organizatora mirovnog maratona je i 73-godišnji Heinz Jussen kojem se, noseći plamen mira u ruci kada je dolazio u Tuzlu, ispunio veliki san. Naime, njegov prvi dolazak u ovaj grad bio je u zimu 1992. godine kada je dovezao humanitarnu pomoć i u kojem je doživio sve ono što se tada u Tuzli i BiH dešavalo.

“Deset godina kasnije napisao sam knjigu Suada koja priča o svjetlu i vatri. Glavni lik u knjizi govori stihove: Tuzla moja lijepa, krvlju okupana… Danas kažem: Tuzlo moja lijepa, gledaš u svijetlu budućnost”, rekao je Jussen.

Gosti-sportisti će večeras moći pogledati predstavu Romeo i Julija u izdvedbi Pozorišta mladih, dok će u Tuzli boraviti dva dana.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara