Pitanje Kosova i dalje predstavlja značajno pitanje srpske unutrašnje i spoljne politike

Spread the love
Rental Travel

Dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom zvaničnog Brisela (EU) odvija se već nekoliko godina. Tokom dijaloga uspostavljen je određeni napredak i saradnja između političkih struktura Srbije i Kosova. Rezultat te saradnje je i podrška srpskih poslanika u kosovskoj skupštini prilikom izbora Hashima Thaçija (PDK) za predsednika Kosova, koji inače ne bi mogao biti izabran za predsednika Kosova bez obezbeđivanja kvoruma srpskih poslanika, koji smernice za delovaje dobijaju iz Beograda.

Reha Centar

Ovoga puta zvanični Beograd je napravio ključnu grešku izraživši političku podršku Thaçiju, političaru sa hipotekom prošlosti, koji će teško može izbeći sudsko procesuiranje na novoformiranom Specijalnom sudu za ratne zločine. Postaje sve izvesnije da bi novi partner na Kosovu za zvanični Beograd mogao biti Albin Kurti i Pokret „Samopredeljenje“ (Lëvizja Vetëvendosje!).

Prema Ustavu Republike Srbije Kosovo i Metohija su sastavni dio Republike Srbije, dok je prema Ustavu Republike Kosovo nezavisna država. Kako pomiriti dva ustavna koncepta bez kojeg nije moguće osigurati trajni mir i dugoročnu stabilnost.

Zbog toga je Srbija još uvek država, kojoj se ne znaju državne granice, ukupan broj stanovnika, državni suverenitet, a bez toga nema bržeg približavanja EU, a to determinišu odnosi sa susedima. Srbija će morati više raditi na vođenju racionalne umesto dosada u mnogim segmentima iracionalne politike.

aktuelno.ba – IFNES

Komentari

Komentara