Pismo podrške studentima i studenticama Univerziteta u Tuzli

Transturist Tuzla

Dragi/e studenti i studentice, studentski predstavnici i predstavnice,

Menprom

Omladinski pokret „Revolt” izražava punu podršku zahtjevima studenta i studentica za bezuslovni prelazak i izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Ovim putem izražavamo potpunu spremnost i resurse da vas podržimo u vašoj borbi vršeći pritisak na kantonalne organe vlasti-Skupštinu i Vladu Tuzlanskog kantona kao odgovorne predlagače izmjena Zakona o visokom obrazovanju.

Svjedoci i svjedokinje smo stanja u kojem se poslanici i poslanice Skupštine i ministrica obrazovanja izjašnjavaju putem facebook stranice i ograđuju od odgovornosti da u Skupštinu i Vladu nije upućen nikakav zahtjev za bezuslovni prelazak.

Pozivaju se na autonomiju Univerziteta koju su „postigli” zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju (“Sl. novine Tuzlanskog kantona”, br. 15/2019) zbog presude Ustavnog suda ali koja u praksi nije moguća jer izmjene Zakona o visokom obrazovanju mora predložiti Vlada Tuzlanskog kantona, a obraditi Ministarstvo obrazovanja i nauke  kako stoji i u redovnom programu rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2020.godinu, kojim se nalaže da je rok za novi prijedlog za izmjene Zakona o visokom obrazovanju maj mjesec tekuće godine.  Vlada Tuzlanskog kantona je dakle i u obavezi da izvrši određene izmjene.

Okolnosti izazvane  COVID-19 i javni interes za navedene izmjene, po hitnom postupku  zahtijevaju bezuslovni prelazak studenata/ica u narednu godinu studija.

Nećemo dozvoliti da se studentima/icama plasira priča koja nema utemeljenje, niti ćemo dozvoliti manipulaciju studentima/icama u izbornoj godini.

U vrijeme pandemije cijela akademska zajednica je trpila razne pritiske i opterećenja, socio-ekonomske gubitke koji će se evidentno povećati ukoliko nadležni organi ne dozvole studentima/icama bezuslovni prelazak u narednu godinu studija što bi im donijelo psihološko i finansijsko rasterećenje.

Omladinski pokret „Revolt”, na isti dan na koji vam upućujemo ovo pismo, je uputio zahtjeve na adrese predsjednika Skupštine, Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine Tuzlanskog kantona, premijera Vlade Tuzlanskog kantona i ministrice za obrazovanje Tuzlanskog kantona koji se više ne mogu ograđivati niti pravdati da nikakve zahtjeve nisu zaprimili/e.

Izražavamo potpunu spremnost za organizaciju i/ili podršku protesta ukoliko se zahtjevi studenata/ica budu dalje ignorisali. Otvoreni smo za saradnju, studentsko organizovanje i otpor vlasti koja nema sluha za potrebe studenata/ica. Kao pokret nastao na studentskom organizovanju i otporu strukturama koje nemaju sluha za potrebe studenata/ica od 2005. većinu našeg Pokreta, aktivista i aktivistkinja čine upravo studenti i studentice Univerziteta u Tuzli.  Ovim putem vas pozivamo da izrazite spremnost za sastankom i/ili planiranje daljih koraka zajednički. Smatramo da možemo doprinijeti studentskoj borbi, a pozivajući se na prošlost organizacije masovnih studentskih protesta (2005-2009) i ispunjenje studentskih zahtjeva koje se desilo nakon tih istih protesta.

Možete nas kontaktirati u bilo koje vrijeme na revolt.tuzla@gmail.com ;  mobitel 062355326 ili posjetiti naše prostorije na adresi Đorđa Mihajlovića 4. (bivša redakcija Vesta radio).

Vrijeme je da studenti i studentice pruže otpor i budu nosioci i nositeljke promjena!

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara