Peti simpozij plućnih bolesti

Spread the love
Menprom

U prisustvu velikog broja zvanica, danas je u Hotelu Tuzla otvoren Peti simpozij plućne bolesti sa međunarodnim učešćem. Organizator simpozija je Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla, uz podršku Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK, a pod pod pokroviteljstvom Vlade TK.
Simpoziju prisustvuju pneumoftiziolozi, hirurzi, anesteziolozi, radiolozi, pedijatri i ljekari porodične medicine  koji će razmijeniti najnovija iskustva i nova saznanja iz oblasti plućnih bolesti.

Reha Centar

Tokom svečane ceremonije otvaranja simpozija, prisutnim gostima se obratio načelnik Klinike za plućne bolesti, doc. dr. Suvad Dedić koji je u ime organizacijonog odbora simpozija izrazio zahvalnost menadžmentu i Upravnom odboru UKC Tuzla za podršku u edukaciji i razmjeni naučnog i stručnog iskustva. „U toku simpozija biće obrađeno više tema koje će prezentovati eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla je izvršila analizu rezultata za 7150 ispitanika na području Tuzlanskog kantona, koji ukazuju da su određene bolesti, kao TBC u padu, dok je incidenca oboljenja od karcinoma pluća i bolesti uzrokovanih zagađenjem okoliša u porastu, upozorio je  doc. dr. Dedić.

dsc_0557-300x199_800x531

Prisutnima su se obratile i prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla i predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla, doc. dr. Munevera Bećarević.
Doc. dr. Bećarević je i jedan od predavača današnjeg simpozija i prema njenim riječima ovakvi skupovi imaju značaj jer pružaju priliku za  razmjenu iskustava i novih informacija između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, ali i priliku za uspostavljanje prijateljskih i naučno stručnih kontakata.
Simpozij je otvorenim proglasio ministar zdravstva u Vladi TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić, koji je istakao da je Simpozij plućnih bolesti dokaz da Univerzitetski klinički centar Tuzla i Klinika za plućne bolesti nastavljaju u kontinuitetu održavati kvalitet pružanja usluga pacijentima  sa težnjom ka sticanju novih saznanja.

UKC – aktuelno.ba

Komentari

Komentara