-
Gradonačelnik Lugavić potpisao 22 ugovora o dodjeli subvencije upraviteljima zgrada, ukupne vrijednosti 162.352,91 KM - 4 hours ago
-
Obavještenje o početku izvođenja radova na sanaciji kolovoza u ulici Đure Đakovića u MZ Ši Selo - 10 hours ago
-
Vjetrenica na UNESCO-vom popisu svjetske baštine - 10 hours ago
-
Kantonalno tužilaštva TK: Općinski sud Gračanica je objavio prvostepenu, a ne pravosnažnu presudu u predmetu „Rudnik soli“ Tuzla - 10 hours ago
-
Hronika 14. Kaleidoskopa: Počeo muzički dio programa festivala - 10 hours ago
-
Konkursi/oglas za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona - 11 hours ago
-
Prezentovane poslovne ideje mladih iz Tuzle - 11 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine - 11 hours ago
-
Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla: Kontinuirana podrška onkološkim pacijentima - 1 day ago
-
Započela je realizacija projekta „Sport Facilities Green Energy“ – SINERGY u Tuzli - 1 day ago
Pet razloga zbog kojih trebate češće jesti trešnje
Ovih dana stolovi na pijacama crvene se od trešanja.
Ove sočne, slasne bobice podižu energiju, a većina kalorija potječe od prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, dokazano je da ovo voće poboljšava san, jer melatonin, kojeg sadrži, pomaže kod insomnije (nesanice).
Evo još nekih razloga zbog kojih biste tokom maja i juna trebali što više jesti ovog ploda.
Poboljšavaju vid i izgled kože
Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe.
Sprečava maligne bolesti
Da li ste znali da se redovnim konzumiranjem trešanja možete izboriti s određenim tipovima raka? Trešnje su pune snažnih antioksidansa, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja.
Poboljšavaju probavu
Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi.
Umanjuju bol
Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bolove i oticanje, te ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.
Za mozak i srce
Antocijanin poboljšava pamćenje, a studije su dokazale i to da mnoga svojstva iz ovog voća sprečavaju srčana oboljenja.
Radiosarajevo.ba / aktuelno.ba