-
Gradonačelnik Lugavić razgovarao s predstavnicima Fondacije Friedrich Ebert Stiftung - 16 hours ago
-
Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u 3 općine TK - 16 hours ago
-
Osigurana sredstva za projekat psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju - 18 hours ago
-
Održan sastanak Organizacionog odbora u povodu obilježavanja 30 godina od osnivanja i djelovanja Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzle - 18 hours ago
-
Podrška poslovnim idejama mladih na području TK - 18 hours ago
-
Osnovci sa područja TK polagali eksternu maturu - 18 hours ago
-
Povoljnije obavljanje stručnog osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa branilaca i članova njihovih porodica - 18 hours ago
-
Konkurs za najbolji prozni literarni rad - 19 hours ago
-
Najava događaja u BKC Tuzla: Do kraja aprila pet događaja za sve generacije - 19 hours ago
-
Gradonačelnik Lugavić: Budimo posvećeni očuvanju prirode - 19 hours ago
Pet razloga zbog kojih trebate češće jesti trešnje
Ovih dana stolovi na pijacama crvene se od trešanja.
Ove sočne, slasne bobice podižu energiju, a većina kalorija potječe od prirodnih šećera, koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, dokazano je da ovo voće poboljšava san, jer melatonin, kojeg sadrži, pomaže kod insomnije (nesanice).
Evo još nekih razloga zbog kojih biste tokom maja i juna trebali što više jesti ovog ploda.
Poboljšavaju vid i izgled kože
Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten, koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe.
Sprečava maligne bolesti
Da li ste znali da se redovnim konzumiranjem trešanja možete izboriti s određenim tipovima raka? Trešnje su pune snažnih antioksidansa, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja.
Poboljšavaju probavu
Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi.
Umanjuju bol
Trešnje su odličan izvor antocijanina, koji umanjuje bolove i oticanje, te ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.
Za mozak i srce
Antocijanin poboljšava pamćenje, a studije su dokazale i to da mnoga svojstva iz ovog voća sprečavaju srčana oboljenja.
Radiosarajevo.ba / aktuelno.ba