Pet hiljada učesnika Marša mira – Srebrenica 2014 krenuli ka Potočarima

Rental Travel

Oko 5.000 učesnika ovogodišnjeg, desetog,Marša mira – Srebrenica 2014 krenulo je jutros iz Nezuka kod Sapne prema Potočarima u Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Reha Centar

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari će u petak, 11. jula, biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 175 žrtava srebreničkog genocida, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

U Maršu mira učestvuju mnogi građani iz Bosne i Hercegovine, Evrope i cijelog svijeta.

Planirano je da učesnici za tri dana pređu oko 100 kilometara te da 10. jula stignu u Potočare. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Učesnici prelaze dionicu puta Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari.

Marš mira se tradicionalno održava svake godine, počinje danas, a završava se 10. jula uvečer u Potočarima.

Prisutnima se obratio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je kazao da će u jednoj etapi Marša mira učestvovati i novi turski ambasador u BiH Cihad Erginay.

Predsjednik Pododbora Marša mira 2014. Hamdija Fejzić kazao je da je postignut cilj ovog pohoda.

“To je poruka mira, tolerancije i suživota na ovim prostorima, poruka da se ne zaborave svi oni koji su poginuli na ovoj trasi, svi oni koji su dali svoje živote za BiH”, poručio je Fejzić.

Ratni komandant Armije RBiH Naser Orić u obraćanju je podsjetio na kodeks ponašanja učesnika marša.

“Svaki centimetar ovog puta je natopljen ovom krvlju, i poštujte to”, poručio je Orić.

Učesnici Marša mira 2014. planiraju i da tokom pohoda prouče Fatihu na mjestu pogibije kapetana Hajre Mešića i održe historijski čas kod spomenika komandantu Ejubu Goliću.

Manifestacijom, koja se organizira od 2005. godine, obilježava se stradanje Bošnjaka koji su nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušali probiti do slobodne teritorije u tuzlanskoj regiji.

Prema informacijama, učesnici Marša mira i dalje pristižu i priključuju se koloni koja je krenula iz Nezuka oko devet sati jutros.

Ovogodišnji Marš mira čini oko 70 posto mladih osoba, od 15 do 30 godina.

Osim pješačkog pohoda, podršku će dati i učesnici Biciklističkog maratona Bihać – Potočari, Supermaraton Bihać – Potočari, motobajkeri iz Sarajeva te učesnici Biciklističkog maratona Beograd-Srebrenica.

Organizatori su osigurali cisterne s vodom na svim punktovima, a lokalno stanovništvo će dočekivati učesnike i dijeliti kafu.

“Marš mira” postao je međunarodna manifestacija te se veliki broj ljudi iz svijeta pridružuje pohodu svake godine. Prošle godine u maršu je učestvovalo oko 8.000 ljudi.

 

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: