Partnerskim odnosom Vlade TK i privrede zadržati povoljan poslovni ambijent

Spread the love
Menprom

Današnjim sastankom i dogovorom o budućim zajedničkim aktivnostima Vlade TK i privrednih društava u pogledu zaštite privrednih subjekata i prevencije negativnih posljedica Odluke Vijeća Ministara BiH, Vlada TK je potvrdila svoju orjentiranost ka partnerstvu sa privredom i poslodavcima. Na sastanku su premijeru Irfanu Halilagiću, ministru finansija Suadu Mustajbašiću i pomoćniku ministra privrede Suadu Bašiću, predstavnici kompanija Soda Sisecam, Rudnik mrkog uglja Banovići d.d., Lukavac cement d.o.o., Solana d.d. i Širbegović Inženjering d.o.o prezentirali su negativne efekte koje će po izvoz i ukupno poslovanje, te razvoj privrede imati primjena Odluke Vijeća ministara BiH o provođenju Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, a kojom se ograničava vrijeme izvoza i onemogućava pojednostavljeni postupak carinjenja.

Reha Centar

Kako su obrazložili predstavnici privrednih društava, iako i novi Zakon o carinskoj politici u BiH propisuje pojednostavljene carinske postupke na isti način kao i trenutno važeći Zakon, te propisuje da neki od trgovinskih ili službenih dokumenata u koje spada i faktura, mogu zamijeniti carinsku deklaraciju, spornom Odlukom Vijeća ministara BiH se, u suprotnosti sa Zakonom o carinskoj politici u BiH, propisuje da se ti dokumenti ne mogu koristiti kao pojednostavljena carinska deklaracija.

„Provođenjem navedene nezakonite Odluke smanjiti će se izvoz od 25% do 40% za najveće izvoznike u Bosni i Hercegovini koji imaju odobren pojednostavljeni postupak carinjenja“, procjene su privrednika.

Premijer Halilagić je izrazio razumijevanje za problem s kojim će se susresti privrednici ukoliko dođe do primjene ovakve odluke. Istaknuo je da bi takva odluka znatno pogoršala poslovni ambijent u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali posebno u Tuzlanskom kantonu.

„Ovakva odluka svako će imati efekte na privredu cijele BiH, ali posebno Tuzlanskog kantona, koji ima značajan broj izvozno orijentiranih kompanija i kojima su dosadašnje pojednostavljene procedure omogućavale brže poslovanje i razvoj. Posmatramo li samo prvi kvartal ove godine, ukupni izvoz iz Tuzlanskog kantona iznosio je više od 600 miliona KM što je za 35,3% više u odnosu na nominalnu vrijednost izvoza u istom periodu 2021. godine, a pokrivenost uvoza izvozom je 88,84%. Ako uz to pogledamo da najviše vanjskotrgovinske razmjene ostvarujemo u okviru prerađivačke industrije, posebno metaloprerađivačke i hemijske, shodno industrijskom karakteru naše privrede, onda možemo samo zamisliti kakve bi negativne posljedice na našu privrednu sliku ostavila primjena sporne Odluke Vijeća ministara BiH. U cilju prevencije takvih dešavanja mi u Vladi Tuzlanskog kantona ćemo, iako ovo pitanje nije u našoj nadležnosti, sagledati mogućnosti i na svaki mogući način, uz inicijativu Vlade, koju ćemo uputiti Vijeću ministara, putem konekcija koje imamo u Vijeću ministara, te naših poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH nastojati da zaštitimo i pomognemo privredu“, kazao je danas premijer Halilagić.

Na kraju sastanka predstavnici privrede su izrazili zadovoljstvo današnjim susretom, izraženim razumijevanjem i dogovorom koji je postignut.

„U ime svih danas prisutnih privrednih subjekata i u ime Solane d.d. moramo izraziti zadovoljstvo današnjim sastankom i spremnošću premijera i Vlade Tuzlanskog kantona da promptno odgovore na ovaj problem koji bi mogao pogoditi privredu našeg kantona“, kazao je danas rukovodilac prodaje i marketinga u Solana d.d. Adnan Pirić.

U ime privrednih subjekata današnjem sastanku su uz Pirića prisustvovali i izvršni direktor za lanac snabdijevanja u Sisecam soda Lukavac d.o.o. Sead Pašić, generalni direktor Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. Banovići Elvir Salihović, direktor finansija u Lukavac cement d.o.o. Damir Imamović i pravnik u Sisecam soda Lukavac d.o.o. Alma Jašarević.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara