Parada ponosa u Beogradu održana bez većih incidenata

Menprom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio kako je današnja Parada ponosa u Beogradu održana bez većih incidenata i da je Srbija pokazala da je ozbiljna država, javlja Anadolu Agency.

Reha Centar

Vučić je rekao da je pomenuti skup održan ne zbog, kako je rekao, Evropske Unije nego zbog Ustava, zakona i poštivanja prava svih ljudi.

“Danas smo svima pokazali da je Srbija ozbiljna država i da je zemlja reda i zakona”, kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije.

On je također kazao kako je posao državnih organa da poštuju Ustav i zakon bez obzira koliko to dolazilo u sukob sa njihovim ličnim uvjerenjima. On je pozdravio građane Beograda što su danas ostali kod svojih kuća te nisu protestovali protiv održavanja Parade ponosa.

Rekavši da je ovo za njega bio jedan od najtežih dana, on je potvrdio da je i njegov brat kao i još trojica pripadnika njegovog obezbjeđenja pretučen od strane pripadnika žandarmerije.

“Dvojica pripadnika mog obezbeđenja su prošli krvavih glava. Ti ljudi koji su to učinili su se izvinili, to ostaje za mene i za moju porodicu jedan težak dan”, rekao je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje i rekavši da su pripadnici žandarmerije radili svoj posao.

Također je dodao da nije oduševljen onim što se danas dešavalo i da su poduzete sve mjere da danas ne dođe do incidenata. Srbijanski premijer je također rekao da nije bitno koliko je policajaca danas objezbjeđivalo Paradu ponosa, već što iz Beograda u svijet nisu otišleslike razlupanih automobila i tramvaja.

“Srbija je pokazala da je bila sputavana, ali da je postala država u pravom smislu te reči”, istakao je Vučić i pored ostalog naveo da je pored državnih organa i vojska Srbije danas obavljala značajne družnosti.

Upitan zašto je bilo mnogo pripadnika policije, on je kazao da je to stvar države kao i da misli da grad nije bio pod opsadom.

Potvrdio je da je to državu skupo koštalo, ali nije rekao koliki je tačno iznos.

Predsjednik Vlade Srbije također je potvrdio da napadnuta zgrada Televizije B92 te da je u tom incidentu povrijeđen jedan policajac, obećavši da će, kako je rekao, svi oni koji budu kršili zakon krivično odgovarati.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara