Palestinski mališani protestirali protiv operacija izraelskih snaga sigurnosti

Rental Travel

Nekoliko stotina palestinske djece danas se okupilo ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Gazi kako bi protestirali protiv operacija izraelskih snaga sigurnosti koje neosnovano hapse i provode torturu nad njihovim porodicama. Palestinski mališani pozivaju palestinske resorne vlasti da se suprotstave izraelskim hapšenjima Palestinaca i učine konkretne pomake kako bi narod Palestine bio slobodan i siguran na svojoj zemlji.

Reha Centar

“Izraelske snage sve više hapse i palestinsku djecu. Kao i djeca u ostatku svijeta, a mi želimo živjeti u slobodi i miru”, kazao je jedan od mališana Mohammed Ebu Sisi. Uporedo s tim, vršilac dužnosti palestinskog ministra za pitanje zarobljenika Bahauddin al-Medhun je izjavio da izraelske snage u pritvoru drže petero palestinske djece koja su ranjena prilikom hapšenja.

“Maloljetnici u izraelskim zatvorima su lišeni svih prava i žrtve su zlostavljanja, mučenja glađu i nemaju medicinsku usluge. U zatvorima borave zajedno sa izraelskim osuđenicima”, tvrdi Medhun.

Medhun je pozvao sve nadležne međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Izrael kako bi se oslobodili neosnovano uhapšeni Palestinci, posebno maloljetnici i da izraelske snage sigurnosti okončaju takva hapšenja. Unija palestinskih zarobljenika je objavila da su izraelske snage od početka oktobra uhapsile najmanje 800 palestinskih maloljetnika uzrasta od 11 do 14 godina.

Prema podacima Unije, u izraelskim zatvorima se trenutno nalazi 6.500 Palestinaca.

(Anadolu Agency) – aktuelno.ba

Komentari

Komentara