Ovo su poslovi budućnosti, jeste li spremni ?

Rental Travel

Novinari Business Insidera su zato odgovor na ovo pitanje potražili kod Thomasa Freya, futurologa i autora knjige ‘Komuniciranje s budućnošću’, koji je izdvojio šest zanimanja koja će u budućnosti sigurno rasti

Reha Centar

 Koji će poslovi budućnosti biti najbolje plaćeni? Na to bi pitanje svi htjeli znati odgovor, posebno oni koji tek trebaju odlučiti čime će se baviti u životu.

Novinari Business Insidera su zato odgovor na ovo pitanje potražili kod Thomasa Freya, futurologa i autora knjige ‘Komuniciranje s budućnošću’, koji je izdvojio šest zanimanja koja će u budućnosti sigurno rasti.

1. Logističar

Ovi profesionalci koriste kompleksne softvere kako bi pratili kretanje roba i proizvoda, te smišljaju kako taj proces učiniti što efikasnijim. Neki logističari u SAD-u čak rade s vladinim agencijama i pomažu kod saniranja nakon prirodnih nesreća.

Zašto je to posao budućnosti: Pozicija logističara se drastično mijenja, smatra Frey, koji navodi da će se profesionalci uskoro iz sektora roba i proizvoda preseliti u tehnološki naprednije sustave, poput npr. obrane, gdje će raditi na projektima poput bespilotnih letjelica, ili u javni sektor na projektima automatskih vozila bez vozača.

2. Etični haker

Kako haker može biti etičan? Pa, čini se da neke kompanije unajmljuju hakere koji namjerno hakiraju neke sustave kako bi upozorili na npr. probleme sa sigurnošću. U SAD-u možete dobiti i certifikat za etičnog hakera.

Zašto je to posao budućnosti: Godišnja plaća u SAD-u iznosi 92.200 dolara te nudi prilično lagodan život. No, Frey upozorava da će se u budućnosti trebati službeno odrediti što jest, a što nije etično kod hakiranja.

3. Aktuar

Aktuar je stručnjak koji se bavi problemima financijske neizvjesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerojatnosti, statistike i financijske matematike.

Zašto je to posao budućnosti: U SAD-u aktuari zarađuju 87.650 dolara godišnje, a predviđa se da će u idućih sedam godina ova branša narasti za 27 posto. Vještine aktuara se mogu razvijati u mnogo smjerova, smatra Frey, koji predviđa da će se njihove usluge uskoro koristiti u zdravstvenom sustavu.

4. Hemičar za hranu

Kemičari za hranu su zaduženi za poboljšavanje okusa i tekstura hrane, a Frey predviđa da će tržište rada ‘poludjeti za njima’.

Zašto je to posao budućnosti: S razvojem 3D printera, Frey predviđa da će se pomoću njih u budućnosti pripremati hrana – sastojke ćete ubaciti u printer koji će vam izbaciti jelo, i to ukusno jelo – zahvaljujući kemičarima koji će točno znati koje je sastojke potrebno izmješati u printeru.

5. Epidemiolog

Ovi stručnjaci za zarazne bolesti utvrđuju što su izvori zaraze, rade na pronalasku lijeka i kreiraju protokole za obuzdavanje širenja zaraza i bolesti.

Zašto je to posao budućnosti: Do 2020. godine je američki Zavod za zapošljavanje predvidio da će ova branša narasti za 35,8 posto, i to zato što vlada SAD-a zapošljava sve više ovih stručnjaka kako bi radili na preventivnim zdravstvenim mjerama i novim zakonskim okvirima koji bi poboljšali čuvanje medicinskih podataka.

6. Front-end programer

Kad na web stranici kliknete neki link, on vas odvede na drugu stranicu. Zvuči jednostavno, no nije – taj posao odrađuju front-end programeri, koji uz programiranje i pisanje kodova moraju znati i koja su rješenja najbolja za korisnike.

Zašto je to posao budućnosti: Američki Zavod za zapošljavanje je predvidio da će do 2020. ova branša narasti za 22 posto. Frey kaže da će kompanije sve više paziti na interakciju s klijentima putem interneta, te će za poboljšanje te komunikacije trebati upravo ove programee koji će njihovu stranicu učiniti efektivnijom i intuitivnijom.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: