Ovo niste znali o najbogatijim Arapima!

Rental Travel

Nije svo arapsko bogatstvo izvučeno iz dubina zemlje i natočeno u rezervoare automobila. Iako su nafta i moć povezani na Bliskom Istoku, finansijska snaga najbogatijih Arapa nije nužno povezana s “crnim zlatom”: najnovija lista 50 najimućnijih arapskih biznismena zapravo pokazuje vrlo raznoliko imovinsko porijeklo, s mnogo iznenađenja.

Reha Centar

Pored toga, spisak pokazuje i koliko su zapravo “pustinjski” milijarderi bogatiji od nekih iz drugih krajeva svijeta: pedeset najbogatijih teško je 266 milijardi dolara, dok, primjera radi, sto najbogatijih Indijaca teži 250 milijardi.

Pročešljali smo tu listu i izdvojili smo najinteresantnije ljude, što zbog bogatstva, što zbog načina na koji su ga stekli, kao i zbog stila života i porijekla.

Princ Al Valid bin Talal al Saud (Saudijska Arabija)

Najbogatiji Arapin ove je godine znatno uvećao svoje bogatstvo, na 31,2 milijarde američkih dolara, prevashodno ulaganjem u Tviter. Premda njegova domovina nije najsrećnije mjesto za život ako hoćete da budete tviteraš šaljivdžija (jedan je nedavno osuđen na zatvorsku kaznu zbog tvitovanja imaginarne konverzacije sa prorokom Muhamedom), nije ni najgore. Zapravo, S. Arabija ima najviše tviteraša po glavi stanovnika na svijetu: čak je 41 odsto populacije na ovoj društvenoj mreži. Zbog toga, ali prije svega zbog zarade, princ je odlučio da “pljune” lovu i uloži u ono za čim cio svijet luduje. Vlasnik je takođe i “News Corpa”, koji je vlasnik “Fox Newsa”.

Said Kouri (Palestina)

Ovaj palestinski hrišćanin teži sedam milijardi dolara. Svoj put ka ogromnom bogatstvu počeo je 1952. godine, otvaranjem građevinske firme u sirijskom gradu Homsu, koji je sada većim dijelom u ruševinama usljed građanskog rata koji u toj zemlji bijesni već skoro tri godine. Njegova kompanija je sagradila najveći svjetski tržni centar, onaj u Dubaiju (515.000 kvadratnih metara komercijalizma) i ozloglašeni irački zatvor Abu Graib.

Adel Audžan (Saudijska Arabija)

Ovaj Arapin se obogatio prodajom đusa Iranu. Težak je $3,56 milijardi, a za jednu milijardu je Koka-Koli prodao manjinski dio akcija svoje kompanije. “Rani”, jedan od njegovih sokova, najprodavaniji je u zemlji Parsa.

Porodica Gargaš (UAE)

“Gargash Enterprises” je ekskluzivni uvoznik Mercedesa za Dubai, a porodica vrijedi tačno $3,7 milijardi. Šehab Gargaš (na slici iznad) skuplja avionske karte i ponekad ih razvrstava i pokušava da se prisjeti svih detalja vezanih za svaku kartu ponaosob.

Porodica Hajek (Liban, Švajcarska)

“Svoč” je brend plastičnih satova koji je bio veoma popularan osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, a nosile su ga i sportske i modne zvijezde (neke od njih nosile su i po nekoliko komada na istoj ruci odjednom). Porodica Hajek (libanski grko-hrišćani) se obogatila zahvaljujući posjedovanju ove kompanije: pričamo o 3,25 milijardi dolara.

Milud Šabi (Maroko)

Težak 2,5 milijarde, počeo je izuzetno skromno, kao čuvar koza, a njegova imperija trenutno uključuje lance maloprodajnih objekata i bezalkoholne hotele. Upravlja jednom od najvećih dobrotvornih organizacija u svojoj zemlji, a donirao je i deset odsto svog bogatstva za otvaranje prvog američkog univerziteta u Maroku, zajedno sa Univerzitetom u Merilendu.

Porodica Saviris (Egipat)

Egipatski klan vrijedan 10 milijardi, u posjedu je kompanije “Orascom Telecom” koji je instalirao prvi sistem mobilne telefonije u Sjevernoj Koreji. Savirisi takođe posjeduju cementare i kompanije za proizvodnju vještačkog đubriva, kao i firme za nekretnine i medije. Zbog sukoba sa u državnim udarom svrgnutim islamističkim predsjednikom Mohamedom Morsijem, glava porodice Nagib proveo je pola godine u egzilu. Savirisi nisu muslimani već koptski hrišćani, kojih u ovoj zemlji ima oko 10 odsto.

Porodica Bin Laden (Saudijska Arabija)

Za ove momke ste vjerovatno već čuli… U njihovom vlasništvu je najveća svjetska građevinska kompanija, a vrijede 7,5 milijardi. Posjeduju ekskluzivna prava za renoviranje vjerskih objekata u Meki, širom svoje zemlje ali i u inostranstvu. Prije dvije godine kompanija “Binladin Group” je sklopila ugovor o izgradnji Kule kraljevstva princa Al Valida. Zapravo, cijela porodica je pomalo kenedijevska: pored od američkih službi likvidiranog Osame koji je odgovoran za rušenje STC u Njujorku otetim avionima tu je Salem Bin Laden koji je 1988. poginuo u avionskoj nesreći, ali i njegov otac koji je na isti način stradao nekoliko godina ranije.

Porodica Olajan (Saudijska Arabija)

Zahvaljujući lukrativnim ugovorom sa “Nabiscom”, u Zaliv upumpavaju kolačiće “oreo” i “ritz” krekere. Pater familijas ima tri ćerke, a jedna od njih, Lubna, izvršni je direktor firme i jedna od najuticajnijih žena na Forbsovoj listi. Teški su 12,5 milijardi.

Mensur Odžeh (Sirija, Saudijska Arabija, Francuska)

Ovaj čovjek posjeduje bogatstvo od 2,8 milijardi i izvršni je direktor “Techniques d’Avant Garde”, firme koja se bavi poljoprivredom, nekretninama i ugostiteljstvom. Njegova su prava ljubav, međutim, moto-trke. Vlasnik je 21 odsto Meklaren Grupe čiji je najbitniji dio tim Formule 1, kojom je opčinjen još od sedamdesetih. Nedavno je nad njim uspješno izvršena transplantacija oba plućna krila. Da bi mogao da živi punim plućima, kao i do sada.

telegraf.rs

Komentari

Komentara