Otvoreno pismo poslanicima PD Parlamenta FBiH sa područja TK

Spread the love
Menprom

Članovi Grupacije ugostitelja TK koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, održali su još jedan, hitan, sastanak Odbora Grupacije.
Hitan je zbog neophodnosti djelovanja na ukazivanju nepravilnosti vezanih za Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji bi trebao biti razmatran naredne sedmice u Parlamentu FBiH. Podsjetimo, ovaj Zakon, zmeđu ostalog, predviđa potpunu zabranu pušenja duhana u javnim zatvorenim objektima. Članovi Grupacije su stava da je ovakav Zakon neprihvatljiv, neprovodiv i da u konačnici donosi veliku štetu ugostiteljima i hotelijerima. S tim u vezi, članovi Odbora Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona, sa posljednje hitne sjednice, uputili su Otvoreno pismo poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji predstavljaju Tuzlanski Kanton. U Otvorenom pismu se navodi:

Reha Centar


“Obraćamo vam se u ime Grupacije ugostitelja TK a čije interese direktno zastupate u Parlamentu Federacije BiH. Na narednoj, 22. sjednici imate priliku ali i obavezu prema nama učiniti sve da ne dođe do usvajanja Prijedloga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Prijedlog zakona, osim što je prepun manjkavosti je blago rečeno neprovodiv i sigurno neće služiti svrsi, zaštiti zdravlja građana Federacije BiH. Ukoliko bi bio usvojen u sadašnjem tekstu, on donosi negativne posljedice po sektor ugostiteljstva koje će rezultirati padom zaposlenosti i padom prometa. Nadalje, pad prometa u sektoru vodi direktnom padu prihoda od PDV-a. Takav scenarij, ne može odgovarati nikome u Federaciji BiH.

Zakon koji će se pred vama naći u kontekstu reguliranja ugostiteljstva iznimno je drastičan. Uvođenjem potpune zabrane korištenja duhanskih proizvoda u svim ugostiteljskim objektima na području Federacije BiH je, sasvim nepotrebno, mnogo stroži od regulacije u zemljama u okruženju. Ovakav udar na ugostiteljstvo i turizam nije opravdan i zahtijevamo do vas da ne dozvolite usvajanje ovako pogubnog zakona.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u segmentu upotrebe duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u BiH, kako se to navodi u Prijedlogu zakona. Naglašavamo, jedini efekat ovog zakona bit ćeotežano poslovanje subjekata u ugostiteljstvu, otpuštanje radnika i povećan broj prijava na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, pad prihoda u ugostiteljstvu, te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije”, navedeno je u Otvorenom pismu koje je upućeno poslanicima PD Parlamenta FBiH.

Poslanici u ovom Federalnom tijelu sa područja Tuzlanskog kantona, čija hitna reakcija je neophodna su: Begić Samira (SDA), Rahim Gadžić (SDA), Jukanović Enver (SDA), Edita Mazić (SDA), Osmanović Ismet (SDA), Salko Zildžić (SDA), Hasić Mujo (SDP), Sarić Bahrudin (DF-GS), Adin Huremović (SBB), Šemsudin Kavazović (SBB), Mirsad Čamdžić (NS), Husić Azmir (PDA), Pirić Elzina (PDA), Topčagić Husein (PDA), Bijedić Meliha (NEZAVISNI ZASTUPNIK), Ercegović Zlatko (NEZAVISNI ZASTUPNIK), Nedžad Šečić (NEZAVISNI ZASTUPNIK).

Predsjednik Grupacije ugostitelja TK
Edin Omerović

Sekretar Udruženja za trgovinu ugostiteljstvo i turizam

Dino Kalesić

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara