Otvorena izložba ”Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945”

Menprom

U saradnji sa JU NUB ”Derviš Sušić”, JU Muzej istočne Bosne, a uz pokroviteljstvo Grada Tuzla,  danas je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, u Tuzli, otvorena izložba pod nazivom ”Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945”, autorice Nataše Perić.

Reha Centar

O samoj izložbi i djelima koja su predstavljena govorila je autorica Nataša Perić, osvrčući se na pojedinačni i sveukupni doprinos žena u NOR-u, u Tuzli. Kustosica Perić naglasila je da se učešće žena ogledalo kroz različite vidove aktivnosti u ilegalnom djelovanju ili direktno na borbenim linijama.

IZLOŽBA

Velikom broju prisutnih posjetilaca obratio se i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, napominjući da je u predratnom periodu 1939. godine, u Tuzli, osnovan Aktiv žena čije su aktivistice poslužile kao inspiracija za izložbu. Gradonačelnik Imamović je pohvalio prisustvo velikog broja mladih, koji ne trebaju zaboraviti, da su korijeni BiH u antifašizmu, posebno danas, kada je u regionu aktuelno veličanje poklonika fašističkih režima. Uz zahvalnost autorima, organizatorima i posjetiocima, izložbu je proglasio otvorenom.

U izradi izložbe i kataloga korištene su fotografije i dokumenti iz Zbirke Istorijskog odjeljenja JU Muzej istočne Bosne Tuzla, Zavičajne zbirke JU NUB Derviš Sušić i Spomen knjiga poginulih tuzlanskih boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora 1941-1945 godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara