Otvorena izložba fotografija „Kulturno naslijeđe Tuzle kroz arhitekturu“

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Rotaract Cluba Tuzla upriličeno otvaranje izložbe pod nazivom „Kulturno naslijeđe Tuzle kroz arhitekturu“. Prisutnima su se obratili mladi fotograf, Davor Pavlić, autor izložbe i Tihomir Knežiček, predsjednik Udruženja građana italijanskog porijekla „Rino Zandonaji“ Tuzla.

Reha Centar

izložba

Kulturno naslijeđe Tuzle kroz arhitekturu je foto-projekt kojim Rotaract Club Tuzla želi predstaviti i skrenuti pažnju na jedan period ovoga grada. Zbog toga se ne ograničava samo interesantnom arhitekturom, nego i mjestima koja su ostala poznata tek starijim generacijama.

Izložbu čini 40 fotografija starijih građevina u Tuzli koje pozivaju na buđenje svijesti o kulturi i kulturnoj ostavštini našega grada.

Gospodin Knežiček ističe da je ova izložba jako bitna kako bi podsjetila građane Tuzle na period kad je Tuzla počela da se organizaciono gradi, za vrijeme Austro-Ugarskog perioda.

  • Ključni graditelji su bili Cordignano i Candotti, koji su izgradili više od deset javnih institucija i više od deset stambeno-poslovnih objekata. Ova izložba ilustruje dio arhitektonske vrijednosti Tuzle koje pripadaju ovoj dvojici graditelja, kazao je Knežiček.

Ovim fotografijama želi se skrenuti pažnju građanima na bogatstva koja u Tuzli trenutno postoje ili su nekada postojala, ali jednako tako poslati i kritiku na njihov odnos prema kulturi i svijest o istoj. Tradicija i povijest zapisani u arhitekturi grada su bogatstvo kojeg svaki građanin treba biti svjestan i ponosan, ovaj put zabilježeni kroz objektiv tuzlanskog fotografa Davor Pavlića na mediju koji je nekada mijenjao tok događaja poput raznih ratova i sudbine mnogih ljudi. Zbog toga se iz Rotaract Cluba Tuzla nadaju da će ova izložba potaknuti barem jedan dio posjetitelja da preispitaju svoj odnos prema kulturi i više se investiraju u svoj kulturni napredak i kulturni napredak grada.

izložba

Autor izložbe, Davor Pavlić napominje da ove fotografije ne predstavljaju žaljenje za prošlim vremenima nego im je zadatak da poruče da se stari i vrijedni objekti Tuzle moraju čuvati i da ne smijemo dozvoliti da stare zgrade propadaju.

  • Jako je bitno da dođe do korigiranja odnosa prema kulturi i da smo svi svjesni šta smo dobili u naslijeđe i da to naslijeđe moramo čuvati, poručuje Pavlić.

Članovi Rotaract kluba su i prije podržavali Specijalne olimpijske igre, pa će tako ovaj puta od prodaje fotografija u toku godine na kraju sredstva biti prebačena u svrhu donacije za odlazak djece na Specijalnu olimpijadu u Grazu 2017. godine.

Izložba će biti otvorena za građane do 21. marta 2016. godine u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla u periodu od 8 do 18 časova.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara