Otvorena Atik džamija u Bijeljini

Spread the love
Rental Travel

U prisustvu velikog broja građana, zvaničnika i vjerskih službenika, danas je u Bijeljini svečano otvorena Sultan Sulejmanova Atik džamija,najveća i najstarija džamija u tom gradu, javljaAnadolu Agency.

Reha Centar

fotogaleriji pogledajte atmosferu sa svečanog otvorenja džamije.

Atik džamiju je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a potom ključ džamije predao imamu Samiru ef. Camiću, koji će voditi muslimane Bijeljine i svaki dan otključavati džamiju.

Kavazović je u obraćanju poželio dobrodošlicu svima koji su danas došli na otvorenje Atik džamije u Bijeljini.

“Nismo mi jedini narod koji je patio u povijesti”, kazao je Kavazović, obraćajući se prisutnima.

“Nakon tegoba i rana, dolazi i vlast, dolazi olakšanje. Valja nam liječiti ove rane, valja nam zajedno živjeti na ovom prostoru. Naravno, ne možemo zaboraviti ono što se desilo. Volio bih da naša djeca, koja sada odrastaju, koju sada odgajamo, da ovu našu prošlost, koja nije laka, pogledaju iz budućnosti. Volio bih da se to dogodi među nama Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Volio bih da naša budućnost bude bolja od prošlosti”, poručio je Kavazović.

Kako je kazao, bosanske crkve, džamije i katedrale samo zub vremena može uništiti te poželio da se više nikada ne doživi da “jedni drugima vadimo temelje iz zemlje”.

“Ne trebamo to raditi. Ne smijemo to raditi. Nadam se da ćemo se jednom zavjetovati svi, i muslimani i pravoslavci i katolici, da to više nikada jedni drugima ne učinimo”, pojasnio je Kavazović, poručivši kako je nakon svega važno raditi na obnovi povjerenja među ljudima.

Emir Musli, predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina, u obraćanju je podsjetio da je Bijeljina u BiH “i mi tako osjećamo”.

“Hvala vama koji sa nama dijelite ovaj osjećaj. Jutrošnja kiša samo je još jedna od kušnji koje smo i do sada i koje ćemo i dalje prolaziti”, kazao je Musli.

On je potom podsjetio na teške ratne dane, kada su rušene džamije u Bijeljini, kazavši da su Bošnjaci Bijeljine zapamtili “gluhu tišinu i pustoš ondje gdje su bile džamije u ovom gradu”.

Napomenuvši kako je u Bijeljini je tokom ratnih godina srušeno pet džamija, Musli je kazao “pamtimo vrijeme zla, oholosti, ali živimo i dane mira”.

Otvorenju džamije prisustvovao je i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić.

“Ovo je veliki dan, veliki trenutak, radostan dan za sve one koji grade, a ne ruše. Pripadamo vjeri koja gradi, a ne ruši”, poručio je.

Atik džamija je najstarija džamija u Bijeljini. Spominje se u pisanima izvorima ime tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu i je i nazvana kao Carska džamija. Džamije i turbe su 13. marta 1993. godine srušeni, a materijal je u cijelosti odnesen sa prostora džamijske cjeline. Već 2003. godine su iskopani ostaci temelja stare džamije u toku iskopu za temelje nove džamije.

Radiosarajevo.ba

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: