Otvorena 19. izložba slika sa likovne kolonije „Breške“

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović jučer je svečano otvorio izložbu slika nastalih na 19. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Breške”. Svečanost je upriličena u Galeriji „Kristian Kreković” u sklopu Franjevačkog samostana u Tuzli, a organizatori izložbe su HKD „Napredak” i Franjevački samostan.

Na ovogodišnjoj izložbi je izloženo tridesetak radova 15 autora iz deset zemalja, koji su u pitoresknom selu Breške kod Tuzle stvarali početkom jula prošle godine. „Zahvaljujući, prije svega entuzijazmu organizatora Likovne kolonije, i u vremenu krize i nedostatka sredstava za kulturu, Međunarodna likovna kolonija „Breške” opstaje, a njen fundus umjetničkih djela premašio je broj od 750”, kaže predsjednik HKD „Napredak” – glavne podružnice Tuzla Nikola Čiča, podsjetivši da sredstva od prodaje ovih umjetnina idu u „Napretkov” fond za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.
Kantonalna vlada je prepoznala vrijednost MLK „Breške”, uvrstila je u kulturne događaje od posebnog značaja i finansijski pomaže njeno djelovanje.
„Svjesni smo da sredstava koja se izdvajaju za kulturu nisu dovoljna. Ipak, razumijevajući značaj kulturno – umjetničkog stvaralaštva, Vlada je izdvajanjem Ministarstva kulture, sporta i mladih, odlučila ovim oblastima posvetiti značajniju pažnju, a time i finansijska sredstva. Vlada TK je odavno prepoznala potencijal Kolonije i smatramo da je Međunarodna likovna kolonija Breške jedna od najznačajnijih manifestacija za naš kanton”, rekao je premijer Suljkanović i dodao da kada se uzme u obzir i da se prodajom ovih likovnih radova stipendiraju učenici i studenti i tako ulaže u našu budućnost, onda je značaj kolonije još i veći. „Na takvom odnosu prema zajednici u ime Vlade Tuzlanskog kantona se iskreno zahvaljujem i Kulturnom društvu Napredak, ali i Franjevačkom samostanu u Tuzli čiji redovnici daju nemjerljiv doprinos organizaciji Kolonije” zaključio je premijer Suljkanović.


Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Mario Divković, kazao je da godišnja djelatnost u Galeriji „Kristian Kreković” počinje svakog februara, upravo izložbom radova s likvovnih kolonija „Breške”. „Međunarodna likovna kolonija „Breške” svake godine okuplja veliki broj domaćih i inozemnih slikara. Izložba koja je večeras otvorena namijenjena je ljudima koji nisu mogli otići u Breške kako bi vidjeli šta su to umjetnici stvarali tokom trajanja kolonije” rekao je Divković.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara